Odeabank, Konyalı İş İnsanları ile Bir Araya Geldi

Odeabank, COVID-19 pandemisinin başladığı günden bu yana dijital platform üzerinden sürdürdüğü Dış Ticaret Buluşmaları’nda bu kez Konyalı iş insanları ile bir araya geldi. Buluşmada pandeminin dünyada ve Türkiye’de makroekonomik gelişmelere etkisi ile tarım sektörü ve ülkelerin aşılama çalışmaları tartışıldı.

Odeabank, Konyalı İş İnsanları ile Bir Araya Geldi
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye’nin genç, dinamik ve yenilikçi bankası Odeabank, Dış Ticaret Buluşmaları’nda, Konyalı iş insanları ile bir araya geldi. Konya’dan 50’nin üzerinde şirket yöneticisinin katıldığı video konferansta, 2021 yılının ilk çeyreğindeki küresel ekonomik görünüm, turizm, tarım, gıda ve dış ticaret alanında yaşanan gelişmeler konuşuldu. Dijital buluşmada ayrıca COVID-19 pandemisine karşı ülkelerin aşılama programında ulaştıkları seviyeler ile toplumsal bağışıklığın küresel ekonomiye etkisi de tartışıldı.

Ahmet Zafer Seyar: “Ülkemizin ihracat seferberliğine katkıda bulunuyoruz”

Odeabank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Ahmet Zafer Seyar, küresel ekonominin pandemi krizinin etkilerini geride bırakmaya çalıştığı 2021 yılında Odeabank olarak sanayici ve ihracatçılara destek olmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Son yıllarda ihracatta hızlı bir ivme yakalayan ve dünyanın 170 ülkesine ihracat yapan Konyalı iş insanları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Seyar, şöyle devam etti: “Pandemiye rağmen, dış ticareti 2021’de atılım yapacağımız önemli bir alan olarak görüyoruz. 2020’de başlayan ve kısa sürede hem ülkemizi hem dünyayı etkileyen COVID-19 salgınının ekonomiye etkisini asgari seviyede tutmak amacıyla sanayicilere önemli kolaylıklar sağladık. Bu yıl da sağlamaya devam edeceğiz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dış ticareti desteklemeye devam edeceğiz. Bu yılın ilk çeyreğinde firmalarımızın gerek işletme sermaye ihtiyaçlarının gerek dış ticaret işlemlerinin finansmanına yönelik yaklaşık 3 milyar TL nakdi, 3,2 milyar TL gayri nakdi olmak üzere toplam 6,2 milyar TL kredi desteği sağladık. Odeabank olarak bu yıl da dış ticaret ve nakit yönetimi alanlarına öncelik vermeye devam edeceğiz. Türkiye’de reel sektörü daha güçlü bir şekilde desteklemeye yönelik yeni finansman olanakları üretmeyi sürdüreceğiz. Hedeflerimize ulaşmak ve özellikle yeni ihracat yapmaya başlayacak firmalarımıza destek olmak adına bu yılın başında Dış Ticaret ve Nakit Yönetimi Uzman hattımızı devreye aldık. Devreye aldığımız bu hizmetimizden şimdiye kadar birçok ihracatçımız yararlandı. Dış ticaret işlemlerinde toplam ithalat ve ihracat hacmimizi 2021 yılında 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz. Dış Ticarete desteklerimize ilave olarak , Mayıs ayı sonunda hasat takvimine yetişecek şekilde ,  Konya için önemli olduğunu düşündüğümüz ELÜS kredilerini de Konyalı iş insanlarımızın kullanımızına açıyor olacağız.”

Gizem Öztok Altınsaç: “Küresel büyüme ile birlikte Türkiye’nin ihracatı artıyor”

Toplantıda konuşan Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, dünyada ve Türkiye’deki makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirme yaptı: “2021 yılı, dünyanın COVID-19 salgınına karşı aşılama ile toplu bağışıklığın sağlanmasının önem kazandığı bir yıl olacak. ABD, İngiltere, Avrupa mevcut aşılama hızıyla toplu bağışıklığa yaz aylarında ulaşacağını tahmin ediyoruz. Türkiye’de son iki ay yavaşlayan aşılama çalışmalarının bu aydan itibaren hızlanacağını öngörüyoruz. Dünya ekonomisi yılbaşından bu yana özellikle imalat tarafında hızlı toparlanmaya devam ediyor. Ekonomik büyümeye paralel olarak global ticaret de canlanıyor. Türkiye de globalde yaşanan büyümeden, belli kırılganlıklarımızı azalttığımız ölçüde faydalanacaktır. Salgın nedeniyle 2020’de yüzde 3,5 daralan global ekonominin, 2021 yılında büyük merkez bankalarının ve maliye politikalarının ekonomiye verdiği destekle, bir taraftan da aşılamanın hız kazanması ile yılın tamamında %6 büyümesi bekleniyor. Çin’de ve ABD’de ticaretin canlanması, dünya ekonomisinin büyümesini destekliyor. Yapılan projeksiyonlara göre bu yıl Çin’in yüzde 9, ABD’nin yüzde 7, Avrupa’nın yüzde 4 büyümesi öngörülüyor. 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüme kaydeden Türkiye’nin bu yılın ilk yarısını yüzde 6 büyüme ile tamamlayacağını öngörüyoruz. Yıllık büyümenin yüzde 4 civarında olacağını tahmin ediyoruz. Küresel ekonomik büyüme ve Avrupa’da imalat sanayinin iyi gitmesi, Türkiye’nin ihracatını olumlu yönde etkiliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye’nin ihracatı mart ayında yüzde 42, nisan ayında da yüzde 109 artış kaydetti. Küresel ekonomide yaşanan canlanma ve pandemi kaynaklı yaşanan arz sorunları global gıda ve emtia fiyatlarında artışın sürmesine sebep oluyor. Bu da global enflasyon endişelerini körüklüyor. Global tarafta yaşanan enflasyon artışı da ABD faizlerinin artmasına neden oluyor. Bu durumda gelişen ülke para birimlerinde dönem dönem baskı ile sonuçlanmakta. Bu zaman zarfında ancak iktisadi dinamikleri güçlü olan gelişen ekonomilerin döviz çekebilmesi söz konusu olacaktır. Türkiye ekonomisi için bu dönemde önemli olan iki kritik konu enflasyon ile mücadele ve ülkenin döviz ihtiyacıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.