Hem tok tutuyor hem de bayatlamıyor! Tam bir lezzet şöleni...

Türk mutfağının zengin kültürel mirasının bir parçası olarak özel günlerde sofraları süsleyen geleneksel bir lezzet olan seferberlik çöreği sadece bir yemek değil, aynı zamanda geçmişten gelen bir miras.

Hem tok tutuyor hem de bayatlamıyor! Tam bir lezzet şöleni...
Yayınlanma:

KÖKLERİ TARİHE UZANAN LEZZET: SEFERBERLİK ÇÖREĞİ

Seferberlik Çöreği, adını Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin en önemli zaferlerinden biri olan 30 Ağustos Zaferi'nden alır. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda çeşitli etkinliklerle hatırlanan bu özel lezzet, genç nesillere tarihi ve milli değerleri anlatma amacını taşır. Anadolu'nun dört bir yanından gelen kadınların, cepheye giden askerleri desteklemek amacıyla yoğun bir dayanışma içerisinde ürettikleri bu eşsiz lezzet, sadece bir çörek değil, aynı zamanda milletin birlik ve beraberlik ruhunun bir yansımasıdır.

MALZEMELER


4 bardak un

Yarım paket maya

1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker

1.5 su bardağı su

5 yemek kaşığı susam

Yarım su bardağı su

YAPILIŞI:


Yoğurma kabına yarım su bardağı suyu, mayayı ve şekeri alıp karıştırılır. Ardından üzerini kapatıp 10 dakika dinlendirilir. (mayanın aktifleşmesi için) Tuzu, 1 bardak suyu, kontrollü bir şekilde unu ekleyip yoğurulur. Hamur toparladıktan sonra üzerine yağ ekleyip yoğurulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur haline gelir. Üzeri kapatılır ve mayalandırmaya bırakılır. Mayalanan hamurun havası alınır ve masaya yerleştirilir. Susamın içerisine yarım su bardağı su eklenir ve karıştırılır. Ardından süzülür. Bir bezin üzerine süzülen susamın tamamını serpilir ve üzerine hamur konulur ve arkası önü susama bulanır. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 35 dakika kontrollü olarak pişirilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.