Konya
Kapalı
5°
Aksaray
Kapalı
8°
Karaman
Parçalı bulutlu
10°
Ara
Anadolu'da Bugün Güncel Bereketin adı: Aşure nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? 2023 Aşure Günü ne zaman? İşte Aşureyle ilgili bilinmeyenler…

Bereketin adı: Aşure nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? 2023 Aşure Günü ne zaman? İşte Aşureyle ilgili bilinmeyenler…

Muharrem Ayı’nın içerisinde idrak edilen ve bereketin simgesi olan Aşure’yle ilgili bilinenin aksine bilinmeyen birçok hikaye de bulunuyor. İşte o hikayeleri sizin için derledik…

Okunma Süresi: 3 dk

Muharrem Ayı’nın içerisinde idrak edilen ve bereketin simgesi olan Aşure’yle ilgili bilinenin aksine bilinmeyen birçok hikaye de bulunuyor. İşte o hikayeleri sizin için derledik…

Aşurenin çıkış noktası Nuh’un gemisine dayanıyor. Peki, Aşure nedir? Arapça’da 10 anlamına gelen “aşara” kelimesinden türetilen aşure, Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Aşure, Ermeniler’de “anuş-abur” şeklinde adlandırılırken Ortodoks Hristiyanlarda “koliva” olarak adlandırılmıştır.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Diyanet tarafından yayımlanan Hicri takvime göre Muharrem ayı 2023 senesinde 19 Temmuz Çarşamba günü başlayacak. Muharrem ayının 1. Günü aynı zamanda Hicri yılın başladığı gündür. Aşure Günü, Muharrem ayının 10'uncu günüdür. Bu sene Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe gelmektedir.

AŞURE GÜNÜ YAŞANAN OLAYLAR

Aşure günü Muharrem ayının en kıymetli gecesi olarak kabul edilmektir. Bu günde birçok duanın kabul olduğu bilinen bu günde çeşitli hadiseler meydana gelmiş ve tüm dualar kabul olmuştur. Muharrem ayının 10. gününde (10 Ekim 680) Kerbela’da Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi Yezid’in ordusu tarafından katledilmiştir.

Hz. Adem’im işlediği günahtan sonra affedilmesi.

Hz. İdrisin diri olarak göğe yükseltilmesi.

Hz. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması.

Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması.

Hz. Yakup’un oğlu Yusuf’a kavuşması.

Hz. Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi.

Hz. Musa’nın Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı firavun’dan kurtarması.

Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması.

Hz. İsa’nın doğumu ve ölümünden kurtarılıp diri olarak göğe yükseltilmesi.

Aşurenin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Paylaşarak çoğalan ve damaklarda adeta bir lezzet şöleni yaratan aşure bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesidir. Aşure malzemeleri arasında nohut, buğday, nar gibi kuru meyve de bulunuyor.

AŞURE TARİFİ VE MALZEMELERİ

4 su bardağı dövme buğday

2 su bardağı kuru fasulye

3 su bardağı nohut

Yarım çay bardağı kalın bulgur

Yarım çay bardağı pirinç

4 su bardağı şeker

1 su bardağı kara üzüm

1 su bardağı sarı üzüm

1,5 su bardağı kuru incir

10 adet hurma

1,5 su bardağı kuru kayısı

1 su bardağı Antep fıstık içi

1,5 su bardağı çiğ badem

1 adet soyulmuş portakal kabuğu

1 su bardağı ılık süt

2 paket vanilya

Üzeri için:

1 su bardağı fındık

Yarım çay bardağı çam fıstığı

Yarım çay bardağı kuş üzümü

1 adet nar

Tarçın

Toz Antep fıstığı

AŞURE NASIL YAPILIR?

Geceden buğdaylara, üstünü geçecek kadar su ekleyin ve 15 dakika kadar kaynatın. Daha sonra buğdayların güzelce şişmesi için suyun içinde sabaha kadar bekletin. Aynı gece, aynı işlemi nohut ve kuru fasulyelere de uygulayın. Ertesi gün hazırlanan buğdayları aşure tenceresine alın. Üzerine pirinci, bulguru, nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin. Daha sonra tencereye baklagillerin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve yarım saat kadar pişmeye bırakın. Diğer yanda küp küp doğradığınız kuru incir, kuru kayısı, hurma, sarı üzüm, siyah üzüm, çiğ badem ve portakalı sırayla ayrı ayrı haşlayın. Aşurenin güzel bir renge sahip olması için haşlanan çiğ bademlerin kabuklarını soyun. Portakalın aşureye acı bir tat vermemesi içinse haşlarken suyunu en az üç kez değiştirin. Pişen aşureye ılık sütü ilave ettikten sonra vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Aşurenizin kesilmemesi için sütü ılık kullanmaya dikkat edin. Son olarak damak tadınıza uygun oranda şekeri de katıp, aşureyi 10 dakika kadar daha karıştırarak pişirin ve kıvamını aldığında altını kapatın. Lezzeti açısından şekerin en son eklenmesi önemli.Kaselere böldüğünüz aşurenin üzerine zevkinize göre önceden kavrulmuş fındık, tarçın, Antep fıstığı, kuş üzümü, çam fıstığı ve narı da ekleyip servise hazır hale getirebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *