Konya
Parçalı bulutlu
5°
Aksaray
Kapalı
3°
Karaman
Az bulutlu
6°
Ara
Anadolu'da Bugün Genel Evde gıda saklayanlara uyarı: Bu sürelere dikkat edin!

Evde gıda saklayanlara uyarı: Bu sürelere dikkat edin!

Günlük hayatın yoğun temposu ve ekonomik şartlar nedeniyle birçok vatandaş, yemek hazırlığını kolaylaştırmak ve mevsimsel fiyat artışlarından korunmak için gıdaları dondurucuda saklamayı tercih ediyor. Ancak gıdaların dondurucuda güvenle saklanabilmesi için her ürünün belirli süreler içinde tüketilmesi gerekiyor.

MUHABİR: Gülbahar Bayanay
Okunma Süresi: 1 dk

Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle son yıllarda yaygınlaşan “Hazır gıdayı buzlukta saklama” alışkanlığına ilişkin önemli bir bilgilendirme yaptı. Bakanlık, gıdaların derin dondurucuda bozulmadan ve besin değeri kaybolmadan saklanabileceği azami süreleri paylaştı.

Buna göre bazı ürünler 1 yıla kadar güvenle muhafaza edilebilirken, bazı gıdaların ise en fazla 1 ay içinde tüketilmesi gerekiyor.

İşte Bakanlığın açıkladığı ürün bazında maksimum saklama süreleri:

Sebzeler: 1 yıla kadar

Meyveler: 6 aya kadar

Ekmek: 3 aya kadar

Kek ve unlu mamuller (krema yoksa): 6–8 ay

Süt: 1 aya kadar

Rendelenmiş peynir: 4 aya kadar

Tereyağı: 3 aya kadar

Şarküteri ürünleri: 1–2 ay

Çiğ kırmızı et: 4–12 ay

Pişmiş kırmızı et: 2–3 ay

Çiğ kanatlı eti: 9–12 ay

Pişmiş kanatlı eti: 4 ay

Balık (çiğ veya pişmiş): 2–4 ay

Artan yemekler: 2–4 ay

Uzmanlar, yalnızca saklama süresinin değil dondurucuya konulmadan önce doğru paketleme tekniklerinin kullanılmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Hava almayan, sızdırmaz ve uygun porsiyon şeklinde paketlenen gıdaların hem daha uzun süre dayanabildiği hem de kalite kaybının minimum seviyede kaldığı belirtiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *