Konya
Az bulutlu
8°
Aksaray
Parçalı az bulutlu
16°
Karaman
Hafif yağmur
16°
Anadolu'da Bugün Galeriler Ekonomi SGK uzmanından emeklilere seyyanen zam müjdesi

SGK uzmanından emeklilere seyyanen zam müjdesi

SGK Uzmanı Dilek Ete, seyyanen zam beklentisinin 2026 sonuna kadar gerçekleşmesini zor gördüğünü belirterek Temmuz 2027 veya yıl sonunu olası dönemler olarak değerlendirdi. Bu açıklama bir hükümet kararı ya da kesinleşmiş zam takvimi değil; ödeme tutarı ve kapsamı da henüz açıklanmadı.

KAYNAK: Haber Merkezi
SGK uzmanından emeklilere seyyanen zam müjdesi 1

Emekli ve çalışanların gündemindeki seyyanen zam beklentisine ilişkin konuşan SGK Uzmanı Dilek Ete, kısa vadede yeni bir düzenleme beklemediğini söyledi. Ete, seyyanen zam veya kapsamlı bir artış için Temmuz 2027 ya da 2027 yıl sonunun öne çıkabileceğini değerlendirdi.

Uzmanın verdiği tarihler kesinleşmiş bir takvim değil. Ete’nin “seçimden önce zam yapılacağı” yönündeki sözleri de kendi öngörüsünü yansıtıyor; bu yönde açıklanmış resmî bir karar bulunmuyor.

1 / 4
SGK uzmanından emeklilere seyyanen zam müjdesi 2

Ete, Orta Vadeli Program’daki (OVP) ekonomik hedeflere ve sıkı para politikası yaklaşımına dikkat çekerek 2026 sonuna kadar seyyanen zam yapılmasını zor gördüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının yayımladığı 2027-2029 OVP metninde seyyanen zam için bir tarih veya ödeme tutarı açıklanmıyor. Programın ilk yılına ilişkin politika ve tedbirlerin 2027 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ayrıntılandırılacağı belirtiliyor.

2 / 4
SGK uzmanından emeklilere seyyanen zam müjdesi 3

Hayır. Seyyanen zam için açıklanmış bir tutar, kapsam veya başvuru takvimi bulunmuyor. Bu nedenle emekli ve çalışanların maaşlarına belirli bir tarihte ek ödeme yapılacağı yönündeki ifadeler, resmî duyuru olmadıkça beklenti ve yorum niteliği taşıyor.

Ete’nin açıklaması hem emeklileri hem çalışanları kapsayabilecek olası bir düzenlemeye ilişkin değerlendirme içeriyor. Ancak kimin yararlanacağı ve artışın hangi yöntemle uygulanacağı, ancak yasal veya resmî bir düzenleme yayımlanırsa netleşecek.

3 / 4
SGK uzmanından emeklilere seyyanen zam müjdesi 4

Memur ve memur emeklileri için toplu sözleşmede belirlenen dönemsel zamlar ile seyyanen zam beklentisi farklı konular. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2027’nin ilk yarısı için yüzde 5, ikinci yarısı için yüzde 4 toplu sözleşme artışı kararlaştırıldığını ve enflasyon farkının ayrıca yansıtılacağını duyurmuştu. Bu oranlar, tüm emeklilere veya özel sektör çalışanlarına yönelik seyyanen zam anlamına gelmiyor.

Gözler resmî açıklamalarda

Dilek Ete’nin değerlendirmesine göre 2026 sonu kısa vadede zayıf bir olasılık olarak görülürken, Temmuz 2027 veya yıl sonu daha güçlü seçenekler arasında. Ancak seyyanen zam için karar tarihi, tutar ve yararlanacak gruplar henüz açıklanmadı.

4 / 4
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız