Milyonlarca emekli, 2026 yılının Temmuz ayında maaşlarında yaşanacak enflasyon farkı artışına kilitlenmişken, Ankara kulislerinden gelen son analizler gündeme bomba gibi düştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk çeyreğine dair enflasyon karnesini paylaştı ve Ocak’ta yüzde 4,84, Şubat’ta yüzde 2,96, Mart’ta ise yüzde 1,94 olarak gerçekleşen aylık verilerle kümülatif artış yüzde 10,04 seviyesine ulaştı. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, TGRT Haber canlı yayınında bu rakamları değerlendirerek, 4 Mayıs Pazartesi günü açıklanacak olan Nisan ayı verisiyle Temmuz zammı tablosunun çok daha net bir hal alacağını ifade etti.
Karakaş’ın paylaştığı öngörülere göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayında yüzde 16 ila 18 arasında bir zam alacak. Bu hesaplama, 6 aylık enflasyon farkı üzerinden kurgulanıyor. Mart sonu itibarıyla %10,04 olan birikimli enflasyona Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının da eklenmesiyle nihai oran netleşecek. Öte yandan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi de 6 aylık toplam enflasyonun yüzde 17,08 düzeyine ulaşabileceğine işaret ederek Karakaş’ın tahminlerini destekliyor.
Açıklamadaki en can alıcı nokta ise "kök maaş" düzenlemesiyle ilgili. Ocak ayında en düşük emekli maaşı 20 bin TL seviyesine yükseltilmiş olsa da, bu artış sırasında kök maaşlara dokunulmaması Temmuz ayında büyük bir risk doğuruyor. Karakaş, kök maaşlarda kademeli bir güncelleme yapılmadığı takdirde, enflasyon zammının mevcut taban maaşın altında kalabileceğini vurguladı. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda, yaklaşık 5 milyon emekli kâğıt üzerinde zam alsa bile eline geçen para değişmeyeceği için "sıfır zam" riskiyle karşı karşıya kalacak.
Sıfır zam tehlikesinin odağındaki kesimleri tek tek sıralayan Karakaş, şu gruplara dikkat çekti:
Kök maaşı yasal sınırın altında kalan SSK emeklileri.
Bağ-Kur kapsamında en düşük maaş seviyesinden ödeme alan esnaf emeklileri.
Düşük prim gün sayısı ile emeklilik hakkı kazanmış vatandaşlar.
Kısmi süreli çalışma modeliyle emekli olan kişiler.
Düşük katsayı ile maaşı hesaplanmış olan emekliler.
Memur emeklisi enflasyonun gerisinde mi kalacak?
Memur ve memur emeklileri için de tablo pek iç açıcı görünmüyor. Yılın ikinci yarısı için %7 oranında toplu sözleşme zammı alacak olan bu kesim için Karakaş ciddi bir uyarıda bulundu: Toplam artışın enflasyonun altında kalma ihtimali oldukça yüksek. Yılın ilk yarısında %11 zam alan memurlar için 6 aylık enflasyon farkı %5,5 olarak hesaplanırken, toplu sözleşme farkıyla birlikte toplam artışın %12,86 düzeyinde çakılı kalabileceği belirtiliyor