Uzmanı açıkladı: Enflasyon nasıl düşer?

Mahfi Eğilmez, enflasyonun düşmesi için kamuda lüks tüketimin azaltılması gerektiğini vurguladı. Bütçe harcamalarının %100 arttığı bir ortamda enflasyonun %33'e inmeyeceğini savunan Eğilmez, "Enflasyonla mücadelede kısa vadeli çözümler yeterli değil" dedi

Uzmanı açıkladı: Enflasyon nasıl düşer?
Yayınlanma:

Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyon canavarını yenmek için kamuda lüksün acilen sona ermesi gerektiğini vurguladı. Bütçe harcamalarının %100 arttığı bir ortamda enflasyonun %33'e düşürülmesinin imkansız olduğunu savunan Eğilmez, "Enflasyonla mücadelede kısa vadeli çözümler pansuman gibidir, kalıcı bir çözüm için yapısal reform şart!" diye konuştu.

TASARRUF EN YUKARIDAN BAŞLAMALI
Eğilmez, kamudaki tasarruf tedbirlerinin hayati önem taşıdığını ve bunun kırtasiye malzemelerini kısmakla olmayacağını söyledi. Tasarrufun en yukarıdan başlayarak yapılması gerektiğini ve yöneticilerin lüksten vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Eğilmez, "Geçmişte tasarruf tedbirleri yaşadık. Lüks arabalar satılacak, lüks konutlar kiralanmayacak denildi. Öyle de yapıldı. İnsanlar rol model olarak yöneticilerine bakarlar, onlar lüksten vazgeçmiyorsa ben neden yapayım diye düşünürler" ifadelerini kullandı.

MALİYE POLİTİKALARINDA SIKLAŞMA BEKLENİYOR
Eğilmez, maliye politikalarında sıkılaşma beklediğini de sözlerine ekledi. Prof. Dr. Işın Çelebi ise dünyada enflasyonla mücadelede başarılı olma kriterinin tek haneli rakamlara inmesi olduğuna değinerek, %140'tan %50'ye düşürülmesinin başarı olmayacağını söyledi. Çelebi, Türkiye'de 2024 Ocak ayında ilan edilen enflasyon oranının %64.7 olmasının, enflasyon ile mücadelede başarılı olunamadığını gösterdiğine dikkat çekti.

MÜCADELE PROGRAMI YOK
Eğilmez, Türkiye'nin sınıf atlayabilmesi için yapısal reformları gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Eğilmez, hukuk, eğitim gibi alanlarda "yapısal reform" çağrısı yaparak "30 yıl önce başlasaydık biz bugün Avrupalıydık" dedi. Bütçe açığının enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığının altını çizen Eğilmez, 2024 bütçesinin 2.7 trilyon açık verdiğini ve bunun enflasyonla mücadelede programın uygulanamadığını ifade etti.

.

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.