Tüketici lehine yeni düzenleme

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında tüketicinin ödeyeceği avukatlık ücreti sınırlandırıldı. Avukat Turgay Bilge yeni düzenlemenin ardından bu sınırlandırma ile birlikte tüketici sorunlarının Hakem Heyetlerinde görüleceğini aktardı.

Tüketici lehine  yeni düzenleme
Yayınlanma:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında tüketicinin ödeyeceği avukatlık ücretinin sınırlandırıldığı, tüketicilerin uyuşmazlık bedelinin yüzde 12'si kadar vekalet ücreti ödeyeceği bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un "Karar ve karara itiraz" başlıklı maddesinde tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nispi tarife üzerinden vekalet ücretine hükmedileceğinin öngörüldüğü hatırlatıldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Turgay Bilge, bu kararla birlikte tüketicinin 6 bin lira’nın altında ki sorunlarda Hakem Heyetine başvurunun zorunlu hale geldiğini kaydetti. Avukat Bilge, heyetten çıkan kararla belirlenen ihtarname ücreti , tebligat masrafı ve avukatlık ücreti  artık satıcılar tarafından ödenmek zorunda kalacağını belirtti.

“KONYA’DA TÜKETİCİ MAHKEMELERİ EN AZ 1 YIL SÜRÜYOR”

Son yaşanan gelişmede Tüketici Mahkemelerine başvurma sınırı değiştirildiğini ifade eden Bilge; “6 bin lira’nın altındaki tüketici sorunlarının giderilmesi için  hakem heyetine başvuru zorunlu hale geldi.Tüketici, Hakem Heyetine başvurmadan Tüketici Mahkemesine başvuramayacak. Tüketici Mahkemesine gidilmeden çözülecek sorunlar bu sayede mahkemelerin iş yoğunluğunu rahatlatıp yapılacak işlemler hız kazanacak. Konya’da tüketici sorunlarının çözülmesi noktasında mahkemelerin süreleri en az 1 yıl sürüyor ve buda büyükşehirlerin genelinde olan bir sorun. Tüketici, Hakem Heyetine başvurup haklı bulunduğunda, karış taraftaki satıcı avukatlık ücreti, icra tebligat masrafını ödemiyordu. Şimdi ise aksine Hakem Heyetleri’nin kararlarında belirlenen ihtarname ücreti ,tebligat masrafı ve avukatlık ücreti daha önceden konu edilmezken artık Hakem Heyetleri’nde satıcılar tarafından ödenmek zorunda kalacak.Daha önceki uygulamalarda satıcı uyuşmazlık konusu olan borcu ödeyip masraflara karışmayarak tüketicinin mağdur olmasına yol açıyordu. Bir ayakkabı değiştirmek isteyen tüketicinin başvurudan sonra ücreti iade ediliyordu. Değişiklikle birlikte Hakem Heyeti’ndeki kararların sınırları içerisinde alındı ve dava zorunluluğu kalkmış oldu. Bununla birlikte tüketici mahkeme sonrası masrafları satıcıdan karşılayabilecek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.