'Petrol ve gazda bütün yollar Çin'e çıkacak'

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Özdemir, Asya'ya doğalgaz ihracında, 2020'den sonra bütün yolların Çin'e çıkacağı söyledi

'Petrol ve gazda bütün yollar Çin'e çıkacak'
Yayınlanma:

ANKARA (AA) - Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, Rusya, İran ve Türkmenistan'ın petrol ve doğalgaz ihracında Çin'i hedeflediğini ve 2020'den sonra bütün petrol ve gaz yollarının bu ülkeye çıkarak Asya enerji denkleminde kazananın Çin olacağını belirtti. 

Özdemir, Çin'in şu anda enerji tüketiminin ağırlıkla kömüre dayandığını ifade ederek, ülkenin enerji çeşitliğinde yenilenebilir ve doğalgazın payını artırmak istediğini dile getirdi.

Çin'in 2020 hedefleri arasında Rusya’dan yıllık 38 milyar metreküp, Türkmenistan başta olmak üzere Orta Asya'dan yılda 60 milyar metreküp ve 6-7 yıl sonra ise İran’dan 20-30 milyar metreküplük gaz almayı planlandığını söyleyen Özdemir, böylece Çin'in gaz portföyünü çeşitlendireceğini vurguladı.

Özdemir, Çin'in 2020 enerji ilişkilerinde asıl oyuncu olacağına dikkati çekerek, "Enerji iktisadında temel bir kural vardır. Arz talebi yaratmaz, talep arzı çeker. Bir ülkede veya bölgede ekonomik büyüme varsa o gelişmeyi sürdürmek için enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulur, dolayısıyla o büyüme enerji kaynaklarını kendisine çeker" dedi. 

-İran gazı zaman alacak

İran üzerindeki yaptırımların kaldırılmasıyla ülkenin petrol ihracını günlük ortalama 500 bin varil yükseltebileceğini ancak İran'ın kayda değer oranda petrol ihracını artırmak için 3-4 yıl içinde günlük ortalama 2 milyon varil artırması gerektiğini ifade eden Özdemir, İran'ın doğalgaz ihracını ise 6-7 yıl içinde yükseltebileceğini bildirdi. 

-Rusya kaybeden olacak

Özdemir, İran üzerindeki yaptırımların kalkması ve ülkenin petrol ve gaz ihracatını artırmasıyla enerji sektöründe uzun vadede en büyük kaybedenin Rusya olacağını söyledi.

-Enerji piyasalarında yuan endeksi

Çin'in, Rusya ile yaptığı anlaşmada ilk defa doğalgaz ticaretinde doların yanında yuan endeksini kullanmaya ve uluslararası ticarette yuanı ön plana çıkarmaya başladığını ifade eden Özdemir, Türkmenistan ve İran'ın da bu yolu izleyebileceğini kaydetti.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.