Kürt petrolünde 'Türkiyesiz' seçenekler sınırlı

Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Seznec Kuzey Irak petrolünün Suriye topraklarından Akdeniz’e taşınması için seçeneklerin sınırlı olduğunu söyledi

Kürt petrolünde 'Türkiyesiz' seçenekler sınırlı
Yayınlanma:

ANKARA (AA) - Kuzey Irak petrolünün, Suriye'nin kuzeyinde olası bir Kürt yapılanmasının toprakları üzerinden Akdeniz'e taşınması ve Türkiye'deki hattın baypas edilmesi ihtimali tartışılırken, uzmanlar, böyle bir boru hattının gerçekçi olmadığını belirtiyor.

ABD'nin Georgetown Üniversitesi'nde öğretim üyesi Jean Seznec, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Suriye’nin kuzeyindeki Kürt yapılanmasının topraklarını kullanarak Kuzey Irakpetrolünü Akdeniz'e ulaştırmayı düşünmesi durumunda, seçeneklerinin sınırlı olduğunu belirtti. 

Kuzey Irak'ın tek seçeneğinin Habur'da inşa edilen boru hattıyla, çıkarılan petrolün Ceyhan'a gönderilmesi olduğunu savunan Seznec, "Irak'ın güneyi DAEŞ tarafından bloke edildi. Suriye'deki güvenlik durumu da düşünüldüğünde, IKBY'nin Suriye üzerinden ihracatı imkansız görünüyor" dedi. 

Seznec, Kuzey Irak petrolünün sadece küçük tırlarla  Suriye topraklarından Akdeniz'e taşınabileceğini ifade ederken, bu durumda da hem taşınanpetrol miktarının sınırlı olacağına, hem de yüksek maliyetle karşı karşıya kalınacağına dikkati çekti. 

 "Türkiye devre dışı bırakılamaz"

Manaar Enerji Danışmanlık Bölümü Başkanı ve Enerji Ekonomisti Robin Mills de Suriye Kürtleri'nin IKBY için yoldaş ya da yakın arkadaş olmadığını, bu nedenle bölgede Türkiye’yi devre dışı bırakacak bir projenin desteklenmeyeceğini kaydetti.

Coğrafi açıdan incelendiğinde Kürt petrolünün Türkiye'yi baypas ederek Suriye Kürtleri'nin topraklarından Akdeniz’e ulaşabileceğini söyleyen Mills, "Bunun için de yeni bir boru hattının inşa edilmesi gerekiyor. Bu da uzun yıllar devam edecek bir süreç. Kürt yönetimi belki tırlarla küçük miktarlı satışları düşünebilir ama büyük miktarlar için bir boru hattının inşa edilmesi mümkün değil. Ayrıca, küçük ölçekli miktarların da Akdeniz’de kolayca satılacağının garantisi yok" değerlendirmesini yaptı.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.