Konya’daki sendika temsilcilerinden 'seyyanen zam' talebi

Eğitim Bir-Sen Konya1 No'lu Şube Başkan Vekili Harun Koçaker, Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit ve Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Ahmet Uzunay, seyyanen zam çağrısında bulundu

Konya’daki sendika temsilcilerinden 'seyyanen zam' talebi
Yayınlanma:

KONYA HABER - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon verisi belli oldu. TÜİK’e göre haziran ayı enflasyonu yüzde 4.95 artarken, yıllık enflasyon yüzde 78.62 olarak açıklandı. Bu kapsamda, temmuz ayı itibarıyla aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liraya çıktı.

Eğitim Bir-Sen Konya1 No'lu Şube Başkan Vekili Harun Koçaker, son dönemlerde üretim ve tedarik zincirinde yaşanan problemlerin, dövizdeki dalgalanmaların ve küresel krizin yansımaları sonucu oluşan enflasyonun bir dünya sorunu haline geldiğini söyledi.

Bu durumun fiyat artışlarına ve kamu görevlilerinin maaşlarında kayıp oluşmasına neden olduğunu belirten Koçaker, "Enflasyon rakamlarının büyüklüğü; alım gücünün küçüldüğünün ve sabit gelirlilerin ekonomik kayıplar yaşadığının göstergesidir. Son 6 aylık süreçte yaşanan beklenmedik fiyat artışları, kamu görevlilerinin ücretinde azımsanmayacak oranda kayıp oluşmasına neden olmuştur. Özellikle kira, emtia, enerji vb. zorunlu harcama kalemlerindeki beklenmedik artışlar emekçinin cüzdanını yakmakta; başta kamu görevlilerimiz ve sabit gelirliler yaşanan artışları derinden hissetmektedirler. Özetle enflasyon, sadece rakam olmaktan çıkmış, maaş ve ücretleri eritmiş, alım gücünü ciddi oranda düşürmüş ve gelir dağılımındaki adaletsizliği maalesef büyütmüştür" dedi.

"ENFLASYON FARKI GEÇMİŞ KAYIPLARI TELAFİ ETMEZ"

Başkan Vekili Harun Koçaker, asgari ücret artışına bağlı olarak gelir vergisi matrahlarının da en az bu oranda arttırılmasının yaşanan kayıpları bir nebze telafi edebileceğini söyledi. Koçaker, "Gelir vergisi matrahında düzenleme yapılmasına ilave olarak, önümüzdeki 6 aylık süreçte enflasyon ve döviz kuru gerçekleri göz önünde bulundurularak aynı kayıpların yaşanmaması için yüzde 41,69 artışa ilave olarak seyyanen zam yapılmalı ve açılan makas daraltılmalıdır. Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen olarak; en iyi zammın fiyat istikrarı olduğunu, enflasyon korkusunun fiyat istikrarı ile son bulacağını, enflasyon farkının ise geçmiş kayıpları telafi etmediği gerçeğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Başta kamu görevlilerimiz olmak üzere çalışanlarıyla büyüyen “Büyük ve Güçlü Türkiye” ile uyumlu olarak kayıpların tazmini için, seyyanen zam yapılmalı, vergi matrahları yükseltilmeli, ikinci 6 aylık dönemde enflasyonun zam oranını aştığı durumda eşel mobil uygulanmalıdır" diye konuştu.

sendika.jpg

"VERİLER GÖZ BOYAMAKTAN İBARET"

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit ise TÜİK'in yıllık enflasyonu yüzde 78.6 olarak açıklaması hakkında konuşarak, "TÜİK, bir kişinin ve bir zümrenin istikbali için milyonlarca kişinin hakkına girmiştir. Ben TÜİK'e hakkımı helal etmiyorum. Çarşıda pazarda görüyoruz. Enflasyon oranı en az yüzde 150'lerde" dedi. Paylaşılan verilerin göz boyamaktan ibaret olduğunun altını çizen Yiğit, açıklanan yeni memur maaşlarından memnun olmadığını dile getirdi.

Yiğit, "Verilen zam enflasyonun karşısında en geç 2 ay içerisinde eriyecek. Hükümet kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alacak. Bunu da en yakın zamanda göreceğiz. 21 yıllık öğretmenin aldığı maaş 7 bin 700 TL civarında. Bunun üzerine 3 bin TL koyacaklar. 12 bin TL alan öğretmen çok nadir. Biz enflasyon oranında zam istiyoruz. Eğer bunu yapamadılarsa önümüzdeki aylarda seyyanen zam yapılması gerekiyor. İnsanlar nefes alacak durumda değil. İnsanların biraz nefes almalarını istiyorlarsa maaşlara seyyanen zam yapılmak zorunda" ifadelerine yer verdi.

"TALEPLER DİKKATE ALINIRSA SAHADA MEMNUNİYETLE KARŞILANIR"

Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Dr. Ahmet Uzunay da insanların son dönemlerde alım gücünün düştüğünü ifade etti. Dr. Ahmet Uzunay, şunları söyledi:

“Fiyatlarda enflasyon oranında bir güncelleme yapılacak. TÜİK verilerini açıkladı ama ne kadar zam yapılacağı belli değil. Enflasyon farkının üzerinde de bir zam yapılırsa bu insanları daha da rahatlatır. Sadece maaşlarda değil ek ödeme ve diğer ücretlere de bu artış yansırsa daha dengeli bir ücret politikası oluşur. Genel Başkanımız Ali Yalçın'ın 'seyyanen zam' talebi var. Talepler dikkate alınırsa sahada memnuniyetle karşılanır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.