Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, su kısıtı bulunan 52 ilçede (19’u Konya’da) üretim planlaması kapsamında sulu tarımda uygulanacak münavebe sisteminde değişikliğe gidildiğini açıkladı.
Soylu, 2024 yılı itibarıyla mısır, patates, pancar, havuç ve domates gibi yüksek su tüketen ürünlerin, araya mutlaka suyu az tüketen bitkiler (buğday, arpa, yağlık ayçiçeği, nohut, mercimek vb.) girmesi şartıyla aynı tarlada iki yılda bir ekilebileceğini belirtti.

“Daha önce bu ürünlerin münavebe süresi daha uzunken, yeni düzenlemeyle bu süre iki yıla düşmüş oldu” diyen Soylu, uygulamanın özellikle Konya Ovası’nda yer altı su kaynaklarının korunması için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Prof. Dr. Soylu, çiftçilerin bu yeni düzenlemeye uymalarının, hem sürdürülebilir tarımsal üretim hem de bölgedeki su kaynaklarının gelecek nesillere aktarılması için hayati bir adım olduğunu söyledi.