Kırmızı etteki düşüş cüzdanı teğet geçti

Son iki ayda et fiyatlarında yaşanan yüzde 20’lik düşüş oranı, vatandaşın cebine yansımadı. Aracı firmalar ise bu durumu fırsata çevirirken olan vatandaşın cebine oldu.

Kırmızı etteki düşüş cüzdanı teğet geçti
Yayınlanma:

Kırmızı et fiyatlarında son iki ayda yüzde 20 oranında bir düşüş yaşandı. Ancak vatandaşlar, bu düşüşten faydalanamadı. Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, Konya İli ve İlçeleri Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Derneği Başkanı Nazif Karabulut ve kasap esnafları bu düşüşün neden vatandaşın cüzdanına yansımadığını gazetemize açıkladı.

“SEBEBİ KASAP VE MARKETLER”     

Konya İli ve İlçeleri Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Derneği Başkanı Nazif Karabulut, bu durumun kasap ve maketlerden kaynaklandığını söyledi. Karabulut yapmış olduğu değerlendirmesinde, “Kasaplara ve marketlere sormak lazım. Geçen yaz et fiyatları yükselirken ‘hayvan bulamıyoruz’ diyorlardı. Biz de o dönem medyaya yer yer açıklamalarda bulunduk. Hayvan sayısında bir azalma yok yeterince hayvan var. Geçiş süresinde, Ramazan aylarında böyle bir yükselme oluyor. Şu anda sattığımız etin fiyatı 21 TL, kilosu 24 TL idi, 3 TL’ye düştü. Yansıtan maalesef yok” dedi. Kırmızı et fiyatlandırmasında bir kontrol mekanizmasının olması gerektiğini vurgulayan Nazif Karabulut, “Maalesef bir kontrol mekanizması yok. Serbest piyasa ekonomisi diye,  aynı şekilde devam ediyorlar. Bunun bir kontrol mekanizması olması lazım, denetlenmesi lazım” diye konuştu. “Bazı ithalatçı et lobileri toptan et fiyatının halen 26-27 TL olduğundan bahsediyorlar” diyen Karabulut, “24 TL olan et şu anda Konya’da 21 TL ama kasapta ve markette tüketiciye yüksek fiyattan et satılmaya devam ediyor” dedi.

“ARACI FİRMALAR PİYASAYI TEKELLEŞTİRİYOR”

Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu ise bu durumun tezgâha yansımamasının sebebinin tekelleşmiş firmalar olduğunu belirtti. Başkan Balbaloğlu, büyük aracı firmaların piyasayı istediği gibi şekillendirdiğini ifade ederek, “Kasap esnafı olarak biz bu düşüşten faydalanmış değiliz. Düşüşteki kâr oranı, aracı büyük firmaların kasasına kalıyor” şeklinde konuştu. Önümüzdeki yıl da et fiyatlarına zam gelmemesini umduklarını belirten Balbaloğlu, “Malum birkaç senedir ette sıkıntı çekiyoruz. Bu da üretimdeki eksikliğimizden kaynaklanıyor. Biz kasap esnafı olarak bu gidişten memnun değiliz. Ama yaz sezonu girdiği zaman yükseleceğini tahmin ediyoruz. Tam olarak ne zaman ve ne kadar yükseleceği belli değil” dedi.

Kırmızı et üretiminde yetersiz olunduğuna dikkat çeken Başkan Balbaloğlu, “Kırmızı et üretimine devletimiz destek veriyor ama bu destekten faydalanan belli başlı firmalar var. Küçük üretici, bundan faydalanamıyor. Önemli olan küçük üreticiye verilecek olan destektir. Bin, iki bin büyükbaşa destek veriliyor bu da piyasayı tekelleştiriyor. Büyük firmalar ette ne zaman istedikleri fiyatı bulurlarsa, piyasaya eti o zaman sürüyorlar. Bu da bir nevi rant oluşturmadır” diye konuştu. Balbaloğlu, Konya’nın diğer illere göre ucuz et tükettiğini ifade ederek, “Konya’nın üretimi sadece Konya’da kalsa yeter ama diğer illere de gönderildiği için Konya’ya da yetmiyor şu an” dedi.

“SERBEST PİYASA, YANSITAN DA YANSITMAYAN DA OLMUŞTUR”

Kasap esnafı Tahir Han ise bu düşüşü yüzde 15 oranında fiyatlara yansıttıklarını belitti. Tahir Han, “Biz bu düşüşü aşağı yukarı yüzde 10-15 oranında yansıttık. Sonuçta serbest piyasa, yansıtan da yansıtmayan da olmuştur. Zam yapılır mı bilmiyorum, şu anda kesin bir şey yok. 35 TL yüksek, ithal etin gelmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Vatandaşlar ise et fiyatlarının gereğinden fazla olduğunu belirterek, gelecek sene de kırmızı et yiyemeyeceklerinden yakındı.

Adnan Yıldırım

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.