Kapari üretimi yaygınlaşıyor

Halk arasında, kebere, gebere, deve dikeni, gevil, bubu gibi değişik isimlerle anılan kapari=kebere özellikle Akdeniz iklimi özelliklerini taşıyan yerlerde doğal olarak yetişmektedir.

Kapari üretimi yaygınlaşıyor
Yayınlanma:

Çalımsı yapıda, dikenli, dik veya yatık olarak büyüyen kapari bitkisi kıraç ve taşlık alanlarda da gelişebilmektedir.

İlimizde, Sudurağı ve Alaçatı köyleri meralarında ve Göksu Havzasında rastlanılan Karaman ekotipi Kapari, kuraklığa dayanıklı bir bitki olup, kıraç ve kurak alanlarda doğal olarak yetişmektedir. Çok yıllık bir bitki olan kaparinin kökleri toprağın 40 metre derinlerine kadar gitmektedir. Bu yapısı nedeniyle özellikle eğimli yerlerde erozyon kontrolünde de kullanılabilmektedir. Kapari bitkisinin çiçek tomurcukları gıda sanayiinde kullanılmaktadır. Gerek salamura, gerekse konserve olarak işlenen bu tomurcuklar ihraç ürünlerimiz arasında yer almaktadır. Özellikle Akdeniz iklimi gösteren bütün bölgelerde yayılış gösteren bitki, İlimiz Sudurağı Beldesi ve Alaçatı köyleri meralarında doğal olarak kurak ve kötü koşullara çok iyi adapte olabilmiştir.

İnsan sağlığı için birçok faydası olan kaparinin asıl değerlendirilme sahası tomurcuklarının gıda olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmede vitamin ve mineral maddeler açısından ilk akla gelebilecek bitkilerden birisi olan, Türkiye'de tüketimi yaygın olmayan, kaparinin çiçek tomurcukları mineral maddece de oldukça zengindir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.