Coğrafi ve iklimsel özellikleri nedeniyle tadı ve aromasıyla ön plana çıkan Hüyük çileği, Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili almasının ardından iç ve dış pazarda talep patlaması yaşıyor. Üreticiler, en kaliteli haliyle hasat için yoğun bir telaş içinde.
Güz döneminde, gece-gündüz sıcaklık farklarının fazla olması nedeniyle çileğin aroması, şeker oranı ve sertliği standartların üzerine çıkarken, renk yapısı da değerini artırıyor. En değerli olduğu bu dönemde, don riskiyle mücadele eden üreticiler, akşamları bahçelerini örtü altına alıyor ve sabah hava ısınınca tekrar açarak mesaiye başlıyor.

Yöre kadınları, siparişleri yetiştirmek için yoğun bir şekilde çalışırken, çilekler de talebe göre endüstriyel, sofralık ve ihraçlık olarak hassas bir şekilde toplanıyor. Üretici ve taze meyve işleme tesisi yöneticisi Sıraç Orhan, Fransa ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden gelen taleplere yetişmeye çalıştıklarını belirtti.
Orhan, "Ekim başından itibaren telaşlı bir döneme girdik. Çilek, hem üretici hem de sanayici için en değerli zamanını yaşıyor. Fabrikalar, özellikle bu dönemde üretilen çileği kapma yarışına girdi" dedi.

FİYATLAR ÜÇ HANELİ RAKAMLARI GÖRÜYOR
Çileğin bu dönemde görülen ayazla kuru madde miktarı ve şeker oranının en yüksek seviyeye ulaştığını vurgulayan Orhan, "Şu anda çileğimiz en lezzetli döneminde. Norveç’e kadar dondurmaya gerek kalmadan taze olarak gidebiliyor. Bu dönemde fiyatlar üç haneli rakamlara kadar çıkıyor" ifadelerini kullandı.
Don riski nedeniyle bahçeleri zirai tülle kapatarak korumaya çalıştıklarını ve her gün bu mesainin tekrarlandığını söyleyen Orhan, "Soğukla yarış içindeyiz. Kar düşene kadar çilek alabilmek için buna dikkat etmek zorundayız" diye ekledi.

"TÜM DÜNYAYA TANITACAĞIZ"
Üretici Kezban Bilgi de zamanla yarıştıklarını belirterek, "Soğuk vurmadan bir an önce ne toplayabilirsek kar diye çabalıyoruz. Emeklerimiz boşa gitmesin diye uğraşıyoruz. Soğuk vurduktan sonra para etmez" dedi.
Hüyük Belediye Başkanı Sadık Sefer, Konya’nın ilk, Türkiye’nin 25’inci AB tescilli ürününün Hüyük çileği olduğunu belirterek, bu lezzeti tüm dünyaya tattırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Hüyük çileği, hem lezzeti hem de aromasıyla bu sezon büyük bir talep görmeye devam ediyor. Üreticilerin yoğun çabaları sayesinde, bu değerli ürünün kalitesini koruyarak hasadın en verimli şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.