Halep'in usta elleri Konya'da ayakkabı yapıyor

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Halepli ayakkabı ustaları, Türkiye'deki üretimin önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği Konya'da ayakkabı imal ederek sektörün nitelikli işçi ihtiyacını karşılıyor- Anadolu Ayakkabıcılar Derneği Başkanı

Halep'in usta elleri Konya'da ayakkabı yapıyor
Yayınlanma:

KONYA (AA) - ABDULLAH DOĞAN - Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Halepli ayakkabı ustaları, sektörde nitelikli işçi açığını önemli ölçüde gideriyor. 

Anadolu Ayakkabıcılar Derneği (ANAYDER) Başkanı Mustafa Lamcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'te dünyaca ünlü ayakkabı ustalarının yetiştiğini söyledi.

Kendine özgü tasarım ve üretim şekliyle "Halep ayakkabısı" olarak bilinen bu ürünlerin Ortadoğu'ya ve bazı Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini anlatan Lamcı, Suriye'de ayakkabı sektörünün de iç savaştan etkilendiğini ifade etti.

Çatışmalardan dolayı ülkelerinden kaçan çok sayıda ayakkabı ustasının da Türkiye'ye geldiğini ve ağırlıklı olarak İstanbul, Gaziantep ve Konya'da mesleğini icra ettiğini dile getiren Lamcı, "Halepli ayakkabı ustaları ve kalifiye olmayanları, sektörde iş gücü ihtiyacını büyük oranda karşılıyor. Bunların iş gücünde daha etkin değerlendirilmesiyle büyük bir potansiyeli kullanmış olacağız" dedi.

Lamcı, kentteki üretim sürecine alışkın olmayan ustaların zamanla hem kente hem de iş dünyasına uyum sağlayacağını kaydetti.

Lamcı, el işçiliği iyi ustaların makine kullanımında istenilen seviyede olmadığına değinerek, "Kendi özgün modellerinde değil bizim tasarımımıza uygun üretim gerçekleştiriyorlar" diye konuştu.

- "Mesleğimizi Konya'da devam ettirmeye çalışıyoruz"

Konya'ya yerleşen 39 yaşındaki Halepli ayakkabı ustası Muhammed Fahl de Halep'in, ayakkabı ve takı sektöründe ün sahibi olduğuna dikkati çekti.

İç savaşın şiddetini artırması üzerine ailesiyle 1,5 yıl önce ülkesini terk ettiğini anlatan Fahl, Arap olmasına karşın Türkçe bildiğini, Türkiye'ye gelmesinde de bunun etkili olduğunu söyledi.

Fahl, Halep'te ayakkabıya çok önem verdiklerini, üretim sürecinde her ayrıntının sanatla bezendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Sanat, kalite ve detay denilince Halep ayakkabısını tarif etmiş olursunuz. Tüm ustalar ayakkabı yapımında kaliteden asla ödün vermez. Çocukluğumdan itibaren sektörün içinde yer alıyorum. Halep'te, 'zenne' denilen bayan ayakkabısı üzerine çalışıyorduk. Savaşın çıkmasıyla işlerimiz bir anda durma noktasına geldi. Buraya gelmeden önce de bombaların ve çatışmanın altında ufak tefek çalışıyorduk. Artık dayanılmaz duruma gelince her şeyi bırakıp ülkemizi terk ettik. Para gelmiyordu. İhracat durdu. Hep yurtdışına iş yapıyorduk. Türkiye, Lübnan, Libya ve Rusya'ya ayakkabı satıyordum. Şimdi buraya geldim. 5 çocuğum var. Mecburum çalışmaya. Mesleğimizi Konya'da devam ettirmeye çalışıyoruz. Küçük oğlum da burada mesleği öğreniyor."

İşine uyum sağlamada pek sıkıntı yaşamadığına işaret eden Fahl, "Tek fark, biz kadın ayakkabısı üzerine çalışıyorduk. Burada her ikisi de yapılıyor. Kesimi, dikimi aynı, tasarımı farklı. Halep işçiliği farklıdır. Ustalar arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı oluyor. Erkek ayakkabısı hiç çalışmadım. Burada bunu öğreniyorum. Savaş bittikten sonra ülkeme dönüp, mesleğime devam edeceğim" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Kalitenin artacağını düşünüyorum"

Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi'ndeki fabrikada bir süre çalışan, rahatsızlığının ardından mesleğe ara veren 49 yaşındaki Adnan Ahmed de Halep Türkmenlerinden olduğunu, by-pass ameliyatı olunca çalışmayı bıraktığını anlattı.

Ahmed, "Halep ayakkabısında el işçiliği ön plandadır. Burada ise makine ağırlıklı. Türkiye'de bu iş daha gelişmiş. Savaş Halep ayakkabısının kaderini etkiledi. Ustaların yüzde 70'i Türkiye'de çalışıyor. Gaziantep, Konya ve İstanbul'da çalışan arkadaşlarımız var. Halepli ustaların sektöre girmesiyle Türk ayakkabısının prestij ve kalitesinin daha da artacağını düşünüyorum" dedi.

Ayakkabı firması üretim müdürü Abdullah Tanrıseven sektöre çok sayıda Halepli ayakkabı ustasının girdiğinin altını çizerek, el işçiliğiyle ünlü ustalarla uyum içinde çalıştıklarını ve birbirlerine büyük katkı sunduklarını dile getirdi. 

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.