Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olmayan evini satamayacak

İzored Yapı Genel Müdürü Yunus Emre Koşar, 2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olmayan bina ve dairelerin alım-satım ve kiralama işlemlerinin yapılmayacağını söyledi.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olmayan evini satamayacak
Yayınlanma:

Resmi gazetede yayınlanan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni mevzuata göre, 50 metrekare üzeri inşaat alanına sahip binalara EKB alma mecburiyeti getirildi. EKB almak için 2 Mayıs 2017 tarihinin son gün olduğu konusunda vatandaşları uyaran İzored Yapı Genel Müdürü Yunus Emre Koşar, “Bu tarihten itibaren başlayacak zorunluluk 2011 yılı öncesi ruhsat almış binalar için geçerli olacak. Bu kanunla birlikte nasıl ki alım satımlarda tapu müdürlüğünde DASK belgesi aranıyorsa, enerji kimliği belgesi de aranacak. Bu belge olmadan tapu satışları gerçekleştirilemeyecek. DASK belgesiyle depreme karşı nasıl binanın güvenirliğini ölçüyorsak, enerji kimliği belgesiyle binanın ısınmasından soğumasına kadar tüm verilerine ulaşılmış olacak. Ona göre yıllık kazancını belirlemiş olacak ve böylece satın alan veya kiralayan, aldığı yapının enerji sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapacak. Mülk sahibi enerjiden tasarruf ederken, ülke ekonomisine de katkı sağlanacak” dedi.

Alım satımın dışında vatandaşların bu belgeye sahip olmayan dairelerine veya binalarına doğalgaz, su, elektrik bağlantısı da yapamayacağını belirten Koşar, “Bina, daire sahipleri ve site yöneticileri, konfor ve kaliteyi artırmak için mantolama yaptırmadan firma ve ürün seçimi için mutlaka araştırma yapmaları gerekmektedir. Kullanılacak malzeme, Avrupa standartlarında etag 004 belgesine sahip ürünler tercih edilmeli. Uygulama firmasının da mutlaka geçmişi ve referansları çok iyi araştırılmalıdır” diye konuştu.

İzored Yapı firması olarak mantolama uygulamasını yaptıkları binalara EKB belgesini de ücretsiz verdiklerini belirten Koşar, "Devletleri ayakta tutan ödenen vergilerdir. Tüketicilerinde mutlaka vergisini ödeyen ve yasal sorumluluklarını yerine getiren firmaları tercih ederek, kayıt dışını engellemesi, iş sağlığına ve güvenliğine katkıda bulunmasına özen göstermesi gerekiyor" dedi.

Enerji Kimlik Belgesi nedir, nasıl alınır?
Enerji Kimlik Belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır? (Enerji kimlik belgesi)(EKB)Enerji Kimlik Belgesi hakkında bilmek istediklerinizi sizin için derledik... EKB nedir? Bu belge nasıl alınır? İşte tüm merak ettikleriniz...
Enerji Kimlik Belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır? (Enerji kimlik belgesi)(EKB)PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap

EKB – Enerji Kimlik Belgesi nedir? 
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
 
Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.
 
Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.
 
Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.