Emeklinin hayali yine yıkıldı (Özel Haber)

SGK ile Ziraat Bankası arasında emeklilere verilecek banka promosyonunun belirlenmesinin ardından konuşan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar, “13 milyon emeklinin gururunu inciltmeyen bir rakam bekliyorduk. Hayal kırıklığına uğradık” dedi.

Emeklinin hayali yine yıkıldı (Özel Haber)
Yayınlanma:

Emeklilere ödenecek asgari banka promosyon tutarları belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında emeklilere banka promosyonu verilmesi için protokol imzalandı. SGK'de düzenlenen protokolün imza törenine SGK Başkan Vekili İsmail Yılmaz ile Ziraat Bankası Pazarlama Grup Başkanı Turgut Gülcihan katıldı. SGK Başkan Vekili Yılmaz, emekli aylığı bin 500 liraya kadar olan emeklilere 500 lira, bin 500-2 bin 500 lira arasında olanlara 625 lira, 2 bin 500 lira üstündekilere de 750 lira tutarında promosyon ödenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

ÇAĞLAR: BEKLEDİĞİMİZ RAKAMDAN ÇOK DÜŞÜK OLDU

Emeklilere ödenecek asgari banka promosyon tutarlarının belirlenmesinin ardından açıklama yapan Türkiye Emekliler Derneği Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar, emekli maaş zam oranlarından sonra promosyon rakamlarının da düşük olmasını hayal kırıklığı olarak nitelendirdi. Emekli maaşlarına yapılan zam oranlarında büyük bir hayal kırıklığına uğradıklarını söyleyen Başkan Çağlar, “Emekli maaşları hep düşük oldu. Emeklilerimiz tüm umudunu bu promosyonlara bağlamıştı. Promosyonlar da aynı şekilde hayal kırıklığı oldu. Bu bizim beklediğimiz sayılardan çok daha düşük geldi. Asla böyle bir oran beklemiyorduk. Ocak ayındaki zam oranlarından memnun olmayan emeklilerimiz tüm umutlarını bu promosyonlara bağlamıştı. 13 milyon emeklinin gururunu inciltmeyen bir rakam bekliyorduk, hayal kırıklığına uğradık” diye konuştu.

“RAKAMLARIN YÜKSELECEĞİ UMUDUNU TAŞIYORUZ”

Başkan Çağlar konuşmasının devamında, belirlenen promosyon rakamlarının asgari düzeyde ve kamu bankaları tarafından verilen rakamlar olduğunu hatırlattı. Özel bankaların bu rakamların üzerinde promosyon verdiğinin altını çizen Başkan Çağlar, “Üyelerimiz, özel bankalarla anlaşarak daha yüksek promosyonu hak edebilirler. Özel bankalardaki fiyatlar arttıktan sonra kamu bankalarıyla SGK’nın anlaşmasından sonra da rakamların yükselebileceği umudunu taşıyoruz. Kamu bankalarıyla SGK’nın anlaşması değişebilir ve bu yönde umutluyuz” dedi.

“VERİLECEK ZAMLAR ENFLASYONDAN SOYUTLANSIN”

Başkan Çağlar ocak ayında emeklilere verilen zam oranlarının, bunun yanında promosyon rakamlarının emeklileri sevindirmediğini söyleyerek, gelecek yıllarda yapılacak zam oranlarının TÜFE ve enflasyon oranından soyutlanarak belirlenmesini istedi. Bir emeklinin maaşını eline almadan eriyip gittiğini dile getiren Çağlar, “Promosyon alacağız diye borçlanan üyelerimiz bile oldu. Onun için emeklilere TÜFE ve enflasyon oranlarından soyutlanmış seyyanen zam istiyoruz. En düşük emekli maaşının 2 bin 500 lira olmasını talep ediyoruz. Bu maaşla emeklilerimiz biraz daha rahat nefes alabileceklerdir ve promosyonlara umut bağlamayacak, dilencilikten kurtulacaktır. Türkiye’de emeklilerin her santimetre karesinde alın teri, emeği varken maalesef en çok mağdur olan bizleriz. Bu bizi yürekten acıtıyor. Promosyon rakamlarının da en az bir maaş tutarı olmasını bekliyorduk” şeklinde konuştu.

“KESİNTİ OLACAK SÖYLENTİSİ GERÇEK DIŞI”

Geçtiğimiz hafta, basında emekli maaşlarından yüzde 5 sağlık giderleri kesintisi ve ikramiyelerin verilmeyeceği söylentilerine de cevap veren Başkan Çağlar, “Bu bilgilerin doğru olmadığını genel merkezimiz açıkladı. Ek gösterge 5’ten 10’a çıksın diye baskı yaptık. Bu ikramiyeler daha yükselsin diye çabaladık. Bize sunulan tekliflere dayandırılarak bu söylentiler çıktı. Asla böyle bir şey olmayacaktır. Verilen haklar geri alınamaz. Bu konuda tüm emeklilerimizin içi rahat olsun. Böyle bir kesinti söz konusu olamaz” dedi.

9 MİLYAR LİRA PROMOSYON ÖDEMESİ YAPILACAK

SGK Başkan Vekili Yılmaz imza töreninden sonra yaptığı açıklamada, 12 milyon emekliye bankalar tarafından 4,6 milyar lira tutarında ödeme yapıldığı bilgisini verdi. Promosyon tutarlarının hayırlı olmasını temenni eden Yılmaz; “Bu artışlarla birlikte bu dönemki promosyon ödemelerinde bir önceki döneme göre yüzde 66 oranında artış sağladık. Önümüzdeki dönemde 13 milyon emeklimize yaklaşık 9 milyar lira tutarında promosyon ödemesinin yapılmasını öngörüyoruz. Emekli aylığı ödeyen en büyük pay Ziraat Bankamıza ait. Bu oran da yaklaşık yüzde 40 civarında olacak diye tahmin ediyoruz. Bu çalışma ile ödenecek asgari promosyon tutarlarını belirledik. Özel bankalar kendi inisiyatifleri ile bu tutarın üzerinde de ödemeler yapabileceklerdir. Belirlediğimiz tutarlar bizim asgari olarak belirlediğimiz tutarlardır” diye konuştu.

GÜLCİHAN: PEŞİN ÖDENECEK

Ziraat Bankası Pazarlama Grup Başkanı Turgut Gülcihan ise protokolün ardından belli bir takvim dahilinde bu ödemelerin tamamının yapılacağına değindi. Gülcihan, bir basın mensubunun promosyon ödemelerine ilişkin takvime yönelik sorusu üzerine, “Peşin ödeniyor. Üç yıllık taahhütname alma sürelerine göre, örneğin Nisan 2017'de taahhütname alınmış, Nisan 2020'de süresi bitiyor. Süresi dolduğu anda gelip taahhütnamesini veriyor, bunu da internette mobil uygulamadan yapabiliyor” dedi.

Muhabir: Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.