Eldivan'da kiraz dalında çürüdü

Çankırı'nın Eldivan ilçesinde, aşırı yağışların yol açtığı mantar hastalığı nedeniyle, üretilen kirazın yarısı çürüdüğü için dalında kaldı- Eldivan Kiraz Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Karatatar:"Eldivan'da bin ton civarında kiraz üretiliyor. Bu se

Eldivan'da kiraz dalında çürüdü
Yayınlanma:

ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR- Çankırı'nın Eldivan ilçesinde mantar hastalığı dolayısıyla, üretilen kirazın yarısı dalında çürüdü.

Eldivan Kiraz Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Karatatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı yağışların bölgeyi olumsuz etkilediğini belirtti.

İlçede yıllık yaklaşık bin ton kiraz üretildiğini belirten Karatatar, sofralık ve sanayilik olmak üzere birçok kiraz türünün bölgenin belirgin meyvesi olduğunu aktardı.

Eldivan'da havaların bu yıl oldukça yağışlı gittiğini dile getiren Karatatar, "İlkbahar kirazlar için kötü geçti. İlk olarak ilkbahardaki don olayı kirazı vurdu. Sonra kirazımız toplanmaya başladı. Ardından başka olumsuzluklar karşımıza çıktı" dedi. 

Aşırı yağışlar ve nem dolayısıyla kirazda çok fazla mantar hastalığı görüldüğünü vurgulayan Karatatar, "Eldivan'da sofralık ve sanayi kirazı üretiliyor. Daha önce sanayi fabrikalarından gelip, sofralık olmayan kirazları alıyorlardı. Bu yıl hastalık dolayısıyla fabrikalar kirazı almadı. Kiraz dalında çürüdü" şeklinde konuştu.

Karatatar, mantar hastalığına sahip bir kirazın sepete konduğunda diğer tüm kirazları kısa sürede çürütebileceğini dile getirerek, hastalığın bu şekilde hızla yayılması nedeniyle alıcıların bölgeye gelmediğini kaydetti.

 Çiftçilerin mağdur olduğunu belirten Karatatar, "Eldivan'da bin ton civarında kiraz üretiliyor. Bu sene bu kirazın yarısı çöpe gitti, ekonomiye kazandırılamadı. Çiftçi yaşananlar dolayısıyla çok mağdur" dedi. 

Eldivan kirazının bir bölümün İtalya'ya gönderildiğini söyleyen Karatatar, "Sanayide kullanılan kirazlar İtalya'ya gidiyordu. Bizden yaklaşık 300 ton kiraz İtalya'ya gönderiliyordu. Orada işlenip, diğer ülkelere tekrar ihraç ediliyordu. Bu yıl hiç satılmadı" diye konuştu.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.