Ekonomi dünyası reformlar için seçim sonrasını bekliyor

Ekonomi dünyası seçimlerin ardından özellikle hukuk sistemi ile yeni bir üretim ve büyüme modeline geçişe ilişkin reformların ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyor

Ekonomi dünyası reformlar için seçim sonrasını bekliyor
Yayınlanma:

İSTANBUL (AA) – Ekonomistler, uzun zamandır dile getirilen ancak girilen seçim süreçleri nedeniyle gündemde üst sıralara çıkamayan reformlara, seçim sonrasında ivedilikle başlanması gerektiğini kaydederek, kısa vadeli ve uzun vadeli sonuç getirecek reformların belirli bir takvimle ve tüm detayları ile paylaşılarak toplumun güveninin kazanılmasının önemli olduğunu belirtiyor.

En az reformların içeriği kadar seçim sonrasında oluşacak ekonomi yönetiminin reform isteği ve desteğinin de önemli olduğunu dile getiren ekonomistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine girecek olmasının reformların önündeki zorlayıcı etkenlerden biri olduğunu söylüyor. Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Ali Babacan da hafta içinde yaptığı açıklamalarda reformlar için seçim sonrası kurulacak hükümetin altın değerinde bir 90 günü olacağını, bunun reformlarla değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Yeni bir üretim ve büyüme modeline geçtiğimizi kabul etmeliyiz”

AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, özellikle en önemli reformların gerektiği insan kaynağı ve eğitim gibi konularda sonuç almanın bir nesil sürebildiğini ifade ederek, "İthal girdilerin tekrar yerli girdilerle ikame edilmesi konusunda iyi düşünülmüş teşvik tedbirleri gerekiyor" dedi.

“İlk yapılacak reformların başında hukuk reformu geliyor”

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selva Demiralp  ise seçim sonrasında acil olarak uygulamaya konulması gereken yapısal reformların başında hukuk reformunun geldiğini söyledi. 

Demiralp, hukuk sistemindeki zayıflıkların insani boyutunu bir kenara bırakıp tamamen iktisadi etkilerine yoğunlaşması durumunda sistemdeki aksaklıklar, gecikmeler ve opaklığın uzun vadeli dış yatırımların önünde önemli bir engel olduğunu dile getirdi.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.