Dolar son bir ayın zirvesini gördü

Fed'in bu yıl faiz artıracağı beklentisinin kuvvetlenmesi ve yurt içinde Suruç'taki terör saldırısının ardından sert yükselen dolar/TL 2,7227 ile son bir ayın zirvesini gördü

Dolar son bir ayın zirvesini gördü
Yayınlanma:

İSTANBUL (AA) - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl faiz artıracağı beklentisinin kuvvetlenmesi ve yurt içinde Suruç'taki terör saldırısının ardından sert yükselen dolar/TL 2,7227 ile son bir ayın zirvesini gördü.

Hafta başında artan jeopolitik risklerle 2,70'e doğru hareket eden dolar/TL'de dün AK Parti-CHP koalisyon görüşmelerinin iyimserliğiyle 2,68'e doğru geri çekilme yaşandı.

Bugün güne 2,6857 seviyesinden başlayan dolar/TL, Suruç'ta'ki terör saldırısının oluşturduğu tedirginliğin devam etmesiyle yükselişini sürdürdü. Gün içinde 2,7227 ile son bir ayın zirvesini gören dolar/TL, şu dakikalarda 2,72 sınırında işlem görüyor.

Güne 2,9390'dan başlayan, gün içinde en düşük 2,9338 ve en yüksek 2,9767 seviyesini gören avro/TL ise şu dakikalarda 2,9640'dan alıcı buluyor. Avro/dolar paritesi ise 1,0922 düzeyinde bulunuyor.

ABD'de faiz artırımının bu yıl içinde başlayacağı beklentilerinin kuvvetlenmesi dolar/TL'deki yükselişi destekleyen ana unsur olarak öne çıkarken, TL son bir haftada dolar karşısında yüzde 3,5'in üzerinde değer kaybetti.

Analistler, Fed'in faiz artırımını bu yıl içerisinde kademeli olarak yapacağına yönelik beklentilerin kuvvetlenmesinin dolar/TL üzerinde yukarı yönlü baskıyı artırdığını; Yunanistan’ın IMF ve Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) vadesi gelen borçlarını ödemesi ve Çin'le ilgili endişelerin hafiflemesinin de yurt dışı kaynaklı baskıları hafiflettiğini ifade ediyor.

Yurt içinde koalisyon görüşmeleri ve jeopolitik gelişmelerin dolar/TL'nin yönü üzerinde kısa vadede ana belirleyici olacağını öngören analistler, yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) temmuz ayı toplantısından çıkacak kararların takip edileceğini dile getiriyor.

Analistler, teknik olarak dolar/TL'de aşağı yönlü hareket yaşanması durumunda 2,67 seviyesinin destek, yukarı yönlü hareketlerde ise 2,7250 seviyesinin direnç konumunda olabileceğini belirtiyor.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.