Buğdayda TMO'nun "taban fiyatı" bekleniyor

Türkiye'de yılın ilk buğday hasadının yapıldığı Adana'da üretici satmak; alıcı ise almak için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıklayacağı taban fiyatı bekliyor

Buğdayda TMO'nun "taban fiyatı" bekleniyor
Yayınlanma:

ADANA (AA) - Türkiye'de yılın ilk buğday hasadının yapıldığı Adana'da üretici satmak; alıcı ise almak için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) nun açıklayacağı taban fiyatı bekliyor.

Buğday hasadının tamamlandığı Çukurova'da, gözler TMO'ya çevrildi. Buğdayda taban alım fiyatını henüz belirlemeyen TMO'nun nasıl bir fiyat açıklayacağı sektörde merak konusu. 

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana ve bölgesinde buğday hasadının tamamlandığını ancak üretici ve alıcıların alım satım konusunda TMO'dan gelecek fiyatı beklediğini söyledi.

TMO'nun fiyatı açıklamada gecikmiş olmasının piyasayı adeta kilitlediğini ifade eden Girmen, "Hasadın tamamlanmasına rağmen taban fiyatın açıklanmaması, üreticinin elindeki malın satımını geciktirmesine, alıcının ise bin ton alacaksa bunun üçte birini alarak temkinli davranmasına yol açıyor. Rakamları neden geciktirdiklerini henüz anlamış değiliz. Ancak tahminimiz, TMO'nun da şu an piyasadaki alım fiyatıyla aynı ya da daha aşağı bir rakam vereceği için fiyat açıklamada beklediği yönünde" diye konuştu.

Girmen, hasattan önceki alım fiyatının üreticiyi memnun eder bir rakam olduğunu ancak mevcut fiyatların çiftçiyi memnun etmediğini savundu.

Hasat öncesi buğdayın taban fiyatının 90 kuruş seviyelerinde olduğunu belirten Girmen, "Bu fiyat, üreticiyi memnun eden bir rakamdı. Şu an alım fiyatı 68-75 kuruş civarında. TMO'nun vereceği fiyatın bu fiyatlara yakın ya da daha düşük olacağını tahmin ediyoruz. Tabii bu da üreticiyi memnun etmiyor. Satmak istese bile alıcılar şu an toplu ürün almaktan çekiniyor. TMO'nun henüz fiyat açıklamamış olması alıcıyı 'TMO'nun fiyatı nedeniyle boşa düşer miyim' tedirginliğine sürüklüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Girmen, TMO'nun da açıklayacağı rakamların mevcut piyasa fiyatlarının aynısı ya da biraz aşağısı olacağını tahmin ettiklerini, ancak ne olursa olsun taban fiyatın bir an önce açıklanması, hem üretici hem de alıcının merakını giderilmesini istedi.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.