Bedesten esnafı: Kalabalık var satış yok (Özel Haber)

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Konya Bedesten Çarşısı’nda geçen seneye kıyasla hareketlilik yaşanmıyor.

Bedesten esnafı: Kalabalık var satış yok (Özel Haber)
Yayınlanma:

Tatlıcısından, ayakkabıcısına birçok esnaf satış yapamamaktan şikâyetçi. Geçtiğimiz seneye göre istenilen seviyede bir canlılık olmadığından dem vuran Bedesten esnafı, ‘buna da şükür’ diyerek bayrama özel indirim ve kampanyalarla satış yapmaya çalışıyor. Bedesten esnafı bayramın yaklaşmasıyla az da olsa hareketlilik başladığına değinirken, çarşıdaki şekerciler, “Şeker fiyatlarımız 20 TL’den başlıyor 90 TL’ye kadar çıkıyor. Bu sene Kurban Bayramı’nda en çok Antep fıstıklı çikolata ve meyveli şekerler tercih ediliyor ”dedi. Diğer bayramlara göre bu sene bayram havası olmadığını söyleyen esnaf, “Erkek giyim ve kadın giyimde fazla satış yok. Vatandaşlar genellikle çocuklarına bayramlık almayı tercih ediyor bu sebeple yoğunluk arttı fakat geçen senelere oranla satışlarımız daha az. Bayrama özel indirimlerimiz var, özellikle çocuk kıyafetlerinde yüzde 50 indirimle vatandaşlara satış yapıyoruz’’ dedi. Ayakkabı sektöründe de durgunluk yaşanıyor. Bayan ayakkabı modellerinin 50 TL, erkek ayakkabı modellerin de 80 TL olduğunu söyleyen esnaf, “Ramazan Bayramı kadar olmasa da satışlarımız arttı. Bugün daha da artacağını düşünüyoruz” dedi. Konya esnafı Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezi olan bıçak fiyatlarının ise 45 TL’den başlayıp 60 TL’ye kadar çıktığını, bıçak bileme ücretinin ise 3 TL olduğunu söyledi.  Tatlı satışında Kurban Bayramı olması sebebiyle fazla talep olmadığını söyleyen esnaf, “Fiyatı en düşük tatlı tulumba 17 TL, cevizli baklava 40 TL, fıstıklı baklava 55 TL’den satışa sunuluyor. Bayramlarda en çok cevizli baklava tercih ediliyor” dedi.

 “EK SEFERLER DÜZENLENDİ”

Bir otobüs firmasından alınan bilgiye göre, “Türkiye’de bayramlar artık tatil sebebi olarak kullanılıyor. Çalışan herkes bayram tatilinde ya memleketine ya da tatil yapmaya gidiyor. Bu sebeple her bayram olduğu gibi bu bayram da otobüs bileti satışında yoğunluk var. Talepler doğrultusunda ek seferler düzenleniyor. Vatandaşlar Konya’dan en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya illerine gidiyor. Fiyatlara bayram öncesi zam geldi. Fiyatlarımız, İstanbul 145 , Ankara 55, Antalya 85, İzmir 100 TL olarak ayarlandı” dedi.

“BAHARAT SATIŞLARI ARTTI”

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla baharat satışlarının arttığını ifade eden Ziraat Mühendisi Mustafa Çalışkan, “En çok satılan baharatlar arasında pul biber, kekik, nane, karabiber yer alıyor. Daha sonra ete en çok yakışan baharat olan defneyaprağı tercih ediliyor. Sucuk yapımında kullanılan baharatlar ise; tatlı toz biber, acı toz biber, çemen, sarımsak tozu, karabiber, yenibahar, toz tarçın. Kurban Bayramı’nda isteğe göre acı, tatlı, sarımsaklı ve sarımsaksız baharat çeşitleri satıyoruz. Bir sucuk yapımında kullanılan baharat fiyatı ortalama 25 TL” diye konuştu.

“ARAÇ BAKIMI ÇOK ÖNEMLİ”

Şehirlerarası yolculuk öncesi genel bakım çok önemli olduğunu söyleyen Akyol Otomotiv Pazarlama Sorumlusu Kadir Altay, “Aracın bakımı normal şartlarda 250 TL civarında yapılıyor fakat bayram tatilinde uzun yola çıkacak vatandaşlar daha kaliteli malzemelere yöneldiği için fiyat 350 TL civarına çıkıyor. Geçen senelere göre düşük olsa da bayram öncesi otomotiv sektöründe elbette yoğunluk var. Yoğunluk geçen seneye göre az çünkü malzemelerde dolardan dolayı fiyat artışı var haliyle müşteri daha önce 100 TL’ ye yaptırdığı bakımı şimdi 250 TL’ye yaptırıyor. Senede 5 kez gördüğümüz müşterileri artık bayramlarda bile göremiyoruz” ifadesinde bulundu. 

Muhabir: Ali Kuş - Asude Özsütçü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.