Plaka basım atölyelerinde yeni dönem başlıyor. Sıfır araç alanlar, ikinci el araç alıp plakasını değiştirmek isteyenler ile yıpranan ya da kaybolan plakasını yenilemek isteyen vatandaşlar için önemli bir düzenleme hayata geçiriliyor.
2 Şubat 2026 tarihinden itibaren, tescil plakası basım bedelleri nakit olarak plaka basım atölyelerine ödenmeyecek. Plaka basım ücretleri yalnızca Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank aracılığıyla yatırılacak. Daha önce pilot illerde uygulanan sistem, bu tarihten itibaren tüm Türkiye genelinde geçerli olacak.
İkinci el araç satışlarında alıcı ve satıcının plakalarının farklı olması durumunda, noterde beyan ile plaka değişikliği yapılacak. Araç üzerinde bulunan eski plakalar notere teslim edilirken, alıcı adına düzenlenen yeni ruhsatla birlikte plaka basım fişi verilecek.
Vatandaşlar, bu fişte yer alan referans numarası ile üç kamu bankasının mobil uygulaması, internet bankacılığı ya da ATM’leri üzerinden ödeme yapabilecek. Bankacılık uygulamalarında “TŞOF PLAKA” araması yapılarak ödeme ekranına ulaşılacak. Ödeme tamamlandıktan sonra plaka basım fişiyle birlikte plaka basım atölyesine gidilerek plaka teslim alınacak.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, yeni uygulamanın alışma sürecinde zorlayıcı olabileceğini ancak uzun vadede vatandaş lehine olacağını belirtti. Acıbadem, geçmişte iller ve ilçeler arasında farklı tahsilatlar yapıldığını, yeni sistemle birlikte ekstra ücret, katkı payı ve boya bedeli gibi adlar altında tahsilatların sona erdiğini ifade etti.
2026 yılı için plaka basım ücretinin 850 TL olarak belirlendiğini aktaran Acıbadem, Konya Oto Galericiler Sitesi içerisinde bulunan plaka basım atölyesi önüne vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla ATM kurulması için talepte bulunduklarını da sözlerine ekledi.
Abdullah Acıbadem, açıklamasını “2026 yılının tüm esnaflarımıza hayırlı, bereketli ve bol kazançlı olmasını diliyorum” ifadeleriyle tamamladı.