Altın, en karlı yatırım oldu

2020 yılında korona salgını ile birlikte son 10 yılın en kârlı yatırım aracı altın oldu. Altın, hem birikimlerin değer kaybetmemesi hem de yatırım araçlarının başında gelmesiyle vatandaşın gözdesi haline geldi. Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir ve Kuyumcu Esnafı İsmail Karagöz altın hakkında son durumu değerlendirdiler

Altın, en karlı yatırım oldu
Yayınlanma:
Güncelleme:

Rakamlar son 10 yılın en kârlı yatırım aracının altın olduğunu gösterdi. 2010 yılında 100 TL ile altına yatırım yapan birinin enflasyondan arındırılmış kazancı 2019 yılının sonunda yüzde 100'ü buluyor. Altın’ın son 10 yılda en karlı yatırım olmasını değerlendiren Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir ve Kuyumcu Esnafı İsmail Karagöz güncel piyasa hakkında da bilgi verdiler

altin-en-karli-yatirim-oldu.jpg

“TASARRUF ETMEYİ SEVEN BİR MİLLETİZ”

Altının kıymetli bir maden olup insanlık tarihi ile de eş değer ölçüde olduğundan bahseden Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, altının Türk geleneğinde de yerinin ayrı olduğunu dile getirdi. Kuşdemir, “Bizim geleneğimizde atalarımız tasarruflarını altına yatırmışlar ve kazançlı çıkmışlar. Vatandaş olarak kenara bir çeyrek, gücü imkânı varsa tam, yarım altın almayı ve tasarruf etmeyi seven bir milletiz” dedi.

Son 10 yılda altının müthiş bir kazanç elde ettiğinden bahseden Kuşdemir, altının yatırımcısının yüzünü son 10 yılda güldürdüğünü söyledi.  Başkan Kuşdemir, “Ons bazında altın geneldir. Dolar, Euro TL dünyada farklı ülkelerde geçmeyebilir ama altının dünyada geçmediği, kabul görmediği hiçbir ülke yoktur. Bütün ülkelerde altın kabul görür. Son 10 yılda dünyada 610 ons dolardan başlayan fiyatlar dünya genelinde 1500-2000 dolarlara geldi. Bu durum, iç piyasada müthiş bir şekilde fiyatların yükselmesine sebep oldu. Bu fiyatlar yükselirken altın yatırımcısına da kazandırdı” şeklinde konuştu.

“ALTIN KARGAŞAYI SEVMEZ”

“Altın sakin ortamları barışı ve güzelliği sever, hafif bir kargaşada maalesef altın fiyatları istenilenin dışında yükselebiliyor, bu günlerde olduğu gibi” diye konuşan Kuşdemir, “Ülkemiz coğrafyasında ve çevremizde son yılarda müthiş bir kargaşa var Irak’ta Suriye ve diğer yerlerdeki kargaşalar ekonomiye yansıdı ve fiyatlara tesir etti” dedi.

“ALTININ ONS FİYATI 1900 DOLARLARI BULDU”

altin-en-karli-yatirim-oldu-001.jpg

Altının son 10 yıl önceki çıkış noktası olan 400-500 dolardan 1900 dolarları bulduğunu söyleyen Kuşdemir, 1 ay öncesinde tam o panik havasında 2000 doları da gördüğünü dile getirdi. Kuşdemir, “Pandemi nedeniyle düğünler azalsa da tasarruf amacımız halen devam ediyor, belki çok kalabalık düğünler olmasa bile illaki 50-100 kişilik aile etrafında 1 saatlikte olsa düğün oluyor, burada da gelin kızımıza mutlaka bir şeyler takılıyor” dedi. Son olarak altın güncel fiyatlarından da bahseden Mehmet Kuşdemir,  22 ayar 463 TL, çeyrek altın 805 TL, yarım altın 1610 TL, Cumhuriyet altın 3220 TL ve 24 ayar altın fiyatı  ise 489 TL olduğunu söyledi.

 “İNSANLARIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ”

Türkiye’nin bugünkü şartları altında alım gücünün düştüğünü söyleyen Kuyumcu Esnafı İsmail Karagöz, altın fiyatlarının yükselişinin kuyumcu sektörüne etkisinden bahsederek 2020 yılında kuyumcularda işlerin düştüğünü dile getirdi. Karagöz, “Vatandaş tasarruf için ve yatırım için altın alıyor, vatandaşın tercihleri bu şekilde. Parası olan insanlar mutlaka altında değerlendiriyor ama bu kuyumcudaki mücevher takı oranlarını etkilediği için yatırım amaçlı altınlarda çok fazla kar miktarı olmuyor” dedi. Altının yükselmesinin kuyumculara etkisi olduğunu söyleyen Kuyumcu Esnafı Karagöz, satış oranlarının düştüğünü söyledi. Karagöz, “Bu sene pandemiden dolayı, düğünlerin az olması gibi etkenlerin altına çok fazla etkisi oldu. Bu sene altının anormal şekilde yükselmesi haliyle yatırım yapanların yüzünü güldürdü. Ama ekonomik anlamda düğün yapanların ister istemez biraz canını sıktı. 2020 yılında belki altın çok yükselmiş olabilir ama iş bakımından bizim için durağan bir yıldı. Ama altın sektörü yatırımcısına yüzde 40 oranında para kazandırdı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.