2018 asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret karşılığı çalışan milyonlarca çalışan asgari ücret yeni yıl zamlarını merakla bekliyor. Peki, 2018 asgari ücret zammı ne kadar olacak? 2018 Ocak asgari ücret kaç TL'ye çıkacak? AGİ nedir, nasıl hesaplanır? Görüşmeleri başlayan asgari ücrete ilişkin ayrıntılar haberimizde..

2018 asgari ücret ne kadar olacak?
Yayınlanma:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı öncesi gazetecilerin asgari ücret alan vatandaşların vergi dilimine girmesine ilişkin sorusunu yanıtladı. Vergi dilimine girmeyen asgari ücretliler için çalışmaların Ağustos ayı itibariyle başladığıni ifade eden Sarıeroğlu, asgari ücrette asgari geçim indirimi ödenmesi hususunda da önemli açıklamalarda bulundu. Sonrasında yapılan açıklama ile Aralık ayı itibariyle asgari ücret yıl başı zamları görüşmelerinin başladığı duyuruldu. Bu doğrultuda 2018 asgari maaşı kaç TL olacak? 2018 asgari maaş brüt maaş ne kadar? AGİ ödemesi nedir ve kimlere yapılır? İşte, 2018 Ocak asgari ücret son dakika...

BAŞBAKAN YILDIRIMDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım Bangladeş ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada asgari ücret konusuna değindi. "Hükümetimiz hiçbir zaman enflasyonun altında ücret vermedi diyen Yıldırım en iyi rakam üzerinde mutabakata varılacağını belitti. İşte, Başbakan Yıldırım'ın dakika açıklaması;

"Asgari ücret yeni sene girmeden önce işçi-işveren ve hükümet ilgili bakanlığımız arasında yapılan müzakerelerle belirleniyor. bu noktada TÜRK-İŞ teklifini sundu, DİSK de teklifini sunacak daha sonra taraflar bir araya gelecekler, en uygun şekilde tarafları bakanlığımız bir araya getirecek. En iyi şartlardan ne gerekiyorsa bu rakam üzerinde mutabakata varılacak. Hükümetimiz yıllardan beri çalışanımıza asla enflasyonun altında bir ücret vermemiştir. Bu sefer de aynı şekilde makul olan, ülkenin şartlarını da dikkate alarak en uygun şekilde sonuçlandıracak." dedi.

2018 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretin hiçbir şekilde bin 404 liranın altına düşmeyeceğini belirtmişti. Buna göre GVK Geçici 87'nci madde ile sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere ödenen 1.404,06 TL net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutarı, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek. Sonuç olarak Eylül ayından itibaren Torba kanun yasalaşacağı tarihe kadar asgari ücret 1.404,06 liranın altında kalacak. Ücret bordroları mevcut gelir vergisi dilimlerine ve AGİ hesaplamasına göre yapılacak. 

Mevcut durumda asgari ücret, bekar bir işçi için brüt 1.777,5 lira; kesintiler sonrası çalışanın eline ise 1.404,6 lira geçiyor. Kapıcılar içinse net asgari ücret, 1.510,87 lira. 2018’de ne kadar artacağına dair bir açıklama bulunmuyor ancak geçen seneki oranlar çerçevesinde artarsa 1.510 lira civarlarına yükselmesi öngörülüyor. 

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİNDE İKİNCİ TUR

İŞÇİ, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci toplantısını 15 Aralık Cuma günü gerçekleştirdi. Toplantıda Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜİK uzmanları ülke ekonomisiyle ilgili verileri paylaştı. 

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.Toplantıda, Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) uzmanları ülke ekonomisiyle ilgili verileri komisyon ile paylaşıldı.

TÜRK-İŞ'İN ASGARİ ÜCRET TALEBİ BİN 893 TL

Önümüzdeki günlerde de devam edecek Komisyon toplantıları ile 2018 yılında uygulanacak asgari ücretin 31 Aralık 2017 öncesi netlik kazanması öngörülüyor. Mevcut durumda bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde 1,404 lira olarak uygulanan asgari ücret için sendikaların talepleri de gelmeye başladı. Asgari ücret görüşmelerine ev sahipliği yapan Türk-İş asgari ücret için taleplerinin 1,893 TL olduğunu açıkladı. 

ARALIK AYI SONUNDA BELLİ OLACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Bakan Sarıeroğlu, asgari ücret görüşmeleri ve işçi kesiminden gelen taleplere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Sarıeroğlu;

"En doğru sonuç için garantör olacağız. İşçi ve işverenlerden fedakarlık veriyoruz. İnşallah bu yılki toplantımızda ülkemiz için ortak bir sonuçta karar kılacağımızı umuyorum. Tespit edilecek ücretin toplumumuzun tüm kesimlerine hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah Aralık ayının sonunda tüm kesimleri memnun edecek rakamı açıklarız" dedi.

Sarıeroğlu, "Son 15 yılda asgari ücret oransal bazda reel artış yüzde 83, nominal yüzde 662 oldu. 2002'de 184 lira olan asgari ücreti bin 404 liraya yükselttik. Asgari ücretin tüm kesimlerinin kazanacağı bir seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum" diye konuştu. İşçi kesimi talep listesiyle masaya otururken, işveren ise asgari ücrete teşvikin sürmesini istedi. Pazarlıklar aralık sonuna kadar sürecek ve yıl sonunda yeni asgari ücret belirlenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.