Suudi Arabistan yönetimi, 2025 yılı hac dönemi öncesinde yaptığı açıklamayla, izinsiz hac girişimlerine karşı ciddi yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. Hac ibadetinin düzenli, güvenli ve huzurlu bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla resmi hac vizesinin zorunlu olduğu vurgulandı.
20 Bin Riyale Kadar Para Cezası
Bakanlık açıklamasına göre, resmi izni olmadan hac ibadetini yerine getirmeye çalışanlara 20 bin riyale kadar para cezası verilecek. Özellikle ziyaret vizesiyle Mekke Zilkade ayının 1'i ile Zilhicce'nin 14'ü arasında giriş yapan, girmeye çalışan veya bölgede kalan kişiler bu ceza kapsamına alınacak.
Yardım Edenlere Daha Ağır Yaptırımlar
İzinsiz hac girişimlerine yalnızca bireyler değil, bu kişilere yardım eden, taşıyan, barındıran veya saklayanlar da ceza yaptırımına dahil edildi. Bu tür destek sağlayan kişilere:
100 bin riyale kadar para cezası,
Sınır dışı edilme,
10 yıl boyunca Suudi Arabistan’a giriş yasağı
gibi yaptırımlar uygulanabilecek.
Ayrıca, ihlalin gerçekleştiği süreçte kullanılan taşıma araçları da risk altında olacak. Araç sahibinin ihlale karıştığı veya suç ortaklığı yaptığı tespit edilirse,araçlara el konulabileceği açıklandı.
Sadece Resmi Hac Vizesi Geçerli
Suudi yetkililer, yalnızca resmi yollarla alınan hac vizelerinin geçerli olduğu vurgulanırken, ziyaret vizesi ya da diğer türdeki vizelerle haz ibadetinin kesinlikle yapılamayacağı belirtildi.
Sahte Kampanyalara Karşı Uyarı
Bakanlık, vatandaşlara sahte hac kampanyaları ve aldatıcı ilanlara karşı dikkatli olmaları yönünde çağrıda bulundu. Bu tür dolandırıcılık faaliyetlerinin tespit edilmesi halinde yetkili mercilerle derhal ihbarda bulunulması gerektiği bildirildi.
Yalnızca Resmi Kanallardan Başvuru Yapın
Açıklamanın sonunda, hac ibadetini yerine getirmek isteyen herkesin resmi kanallar üzerinden başvuru yapması gerektiği bir kez daha vurgulandı. Aksi takdirde, ciddi yasal ve maddi yaptırımlarla karşılaşılabileceği belirtildi.
Türkiye'de Kaçak Hac Ziyareti Yaygın
Geçen yıl NTV'nin haberine göre turistik vizeyle hacca giden ve Mekke'ye izinsiz giriş yapan 21 Türk vatandaşı Ürdün sınırında gözaltına alınmıştı.
Konuyla ilgili Turizm Güncel’e bilgi veren Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulunun TÜRSAB temsilcisi Diyaeddin Şahin, “Tam sayıyı biz de bilmiyoruz. Çünkü turistik vizeyle gittikleri için sadece hudutta kayıtları var. Diyanet veya yetkili seyahat acenteleri ile yasal yollardan hacca gidenlerin tüm kayıtları hem biz hem de Suudi hac otoriteleri tarafından tutuluyor. Dolayısıyla resmi yoldan hacca giden bir kişinin başına bir şey geldiğinde biz anında haberdar oluyoruz. Buna karşın kaçak yolla hacca gidenlerin kayıtları kimsede yok. Başlarına bir iş gelse onları götüren kişi ve kurumlar da devletle iletişim kuramıyor çünkü kendisi ve yaptığı iş kaçak.” Uyarıda bulunmuştu.
Türkiye'de de bu konuda çeşitli denetimler ve düzenlemeler yapılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, hac organizasyonlarını sıkı bir şekilde denetlemekte ve kurallara uymayan acentelere karşı yaptırımlar uygulamaktadır.
Bu durum, hem hacı adayları hem de hac organizatörleri için ciddi mağduriyetlere yol açmaktadır. Yetkililer, vatandaşları yalnızca resmi ve yetkili acenteler aracılığıyla hac ibadetlerini yerine getirmeleri konusunda uyarmaktadır.