Aksaray’ın verimli topraklarında yetiştirilen bu ata tohumu sarımsaklar, başta kanser tedavilerinde değerlendirilmek üzere Rusya'nın ilaç sanayisi tarafından kullanılıyor.
Yurtdışında lise, üniversite ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan Uğur Öngün (34), babası Aydın Öngün’ün (67) Aksaray’daki sarımsak üretimine destek olmak için İngiltere’den Türkiye’ye döndü. Öngün, 2017 yılında başlattığı ihracat çalışmalarıyla kısa sürede sarımsağı Avrupa pazarında aranan bir ürün haline getirdi: “Ata tohumumuzu koruyarak üretim alanımızı büyüttük. 2017’de Rusya’ya bir konteyner gönderdik, 2018’de 300 ton istediler. Şimdi Almanya ve İspanya da sırada. Bu yıl 150-200 ton arasında kuru sarımsak ihracatı hedefliyoruz.”

Almanya ve İspanya’dan Yatırım Talebi Geldi
İspanya ve Almanya’nın Aksaray sarımsağına ilgisi yalnızca ithalatla sınırlı değil. Uğur Öngün, Avrupa ülkelerinin üretimi artırmak için makine ve ekipman desteği sunmak istediklerini belirtti. Amaç, Aksaray’daki organik üretimi büyütüp sarımsağı Avrupa pazarına düzenli olarak sunmak.
Siverekli Tarım İşçileri Ailece Sahada

Hasat döneminde Türkiye’nin dört bir yanından mevsimlik işçiler de Aksaray’a geliyor. Şanlıurfa Siverek’ten gelen Bekir Turatulak, ailesiyle birlikte tarlada sabah 6'dan akşam 6'ya kadar çalıştıklarını belirterek, “Organik sarımsak üretimi için buradayız, ailecek emek veriyoruz” dedi.
Sarımsakta Yeni Dönem: Tarladan Avrupa Laboratuvarlarına
100 bin metrekarelik üretim alanında yaş sarımsakta 4 ton, kuru sarımsakta ise 2 ton verim alan üreticiler, bu yıl yaklaşık 200 ton kuru sarımsağı ihracata hazırlıyor. Türkiye’nin yerli ata tohumuyla yetiştirilen bu özel sarımsaklar artık sadece sofralarda değil, laboratuvarlarda da hayat buluyor.