Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Kurutmalık sezonu başladı

Kurutmalık sezonu başladı

 

Konya’da mutfak kültürünün vazgeçilmez kışlık lezzetleri arasında bulunan kurutmalık sebzelerin hazırlanmasına başlandı.

 

Kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan kurutulmuş dolmalık sebze sezonu başladı. Ülke genelindeki kurutmalıkların hazırlanmasına başlanması evlerdeki hummalı çalışmayı da beraberinde getirdi.

 

40 dereceyi aşan sıcaklıkta kurutmalık biber, dolma ve patlıcan hazırlanırken, yemekler için kurutmalık patlıcan, biber ve kabak hazırlıklarına da başlandı.

 

Sıcak havayla birlikte Türkiye'deki ev hanımları kurutmalıkların büyük bölümünün hazırlıklarına başlarken, evlerin terasları ya da boş arazilerde güneşte kurutulan sebzeler, ayıklandıktan sonra toplanıp tek tek kurumaya bırakılıyor.

 

Günde belki de tonlarca sebzenin güneşte kurutulduğu Konya’da kurutmalıkların hareketliliği pazarlarla birlikte marketlere de yansıdı. Pazarlardaki kurutmalık hareketliliği göze çarparken, bu hareketlilik aynı zamanda fiyatlarda da esnekliğe sebeb oldu.

 

Ev kadınları, önce dolmalık patlıcan ve biberlerin içini oyarak boşaltıyor, daha sonra bunları iplere dizerek kuruması için evlerinin balkonlarına asıyor. Kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcanlarla kışın yapılacak yemekler yaşlı vatandaşlara ikram edilecek.

 

Birçok ürünün dondurulmuş ve GDO’lu olduğunu, bunun da insan sağlığı açısından riskler barındırdığını hepimiz biliyoruz. Daha önce büyüklerimiz tüm meyve ve sebzelerini doğal güneş sıcaklığı ve ışığından yararlanarak hazırlıyordu. O nedenle ürünlerin çoğu kimyasal madde içermiyordu ve besin maddeleri oldukça sağlıklıydı.

 

Tüm bu sebze ve meyve kurutma işlemleri kolektif bir şekilde yapılırdı. Bu ortaklaşma aynı zamanda komşuluk ilişkilerini güçlendirip dayanışma kültürünü de geliştiriyordu. Ama şimdi neredeyse bütün yiyeceklerimizin hazırı ve dondurulmuşu var.

 

Mesela Bamyaların artık kavanozlarda satılanı bile çıktı. Marketlerde bile satılmayan başlayan kurutmalıklar belki bazı kesim için kolaylık oluyor ama yine büyük bir çoğunluğumuz kurutmalıklarımızı yiyeceklerimizi kendimiz hazırlıyoruz..

 

Her şeyin başı sağlık diyoruz ya. Onun için yiyeceklerimizi de kendimiz en doğal haliyle hazırlayıp ailemize ve çoluk çocuğumuza gönül rahatlığı ile yedirmeliyiz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR