Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

İslam’a büyük hizmet

İslam’a büyük hizmet

Konya Büyükşehir Belediyesi, 4 yıl gibi sürede 200’e yakın araştırmacıdan yararlanarak İLEM isimli bir dernekle birlikte İslam Düşünce Atlası diye bir yayını Türk insanının hizmetine sunuyor. Konunun özetinin özeti bu kadar.

Ancak detayları o kadar önemli ki; İslam felsefe tarihinin, genel felsefe tarihi içerisindeki yerini değerlendirmek bu atlasın içeriklerinden sadece biri.

Yani düşünün 7. ve 17. Yüzyıllar arasındaki 1000 yıllık felsefe tarihinde, felsefenin ana merkezi sadece İslam toprakları iken, genel felsefe tarihinin içerisinde İslam felsefesinin görünmemesinin tek bir izahı olabilir o da bu tür bir felsefe çalışmasının literatürlere girmemesidir. Bu 1000 yıllık süreçte İslam topraklarında, İslam düşünürleri, İbni Sina, Farabi, Fahrettin Razi, İbni Rüşt, İbni Arabi, Mevlana Celaleddin Rumi, Molla Fenari gibi isimler felsefeye merkezlik etmişlerdir.

İşte böyle bir literatür oluşturabilmek için yola çıkan İslam Düşünce Atlası projesi, Yard.Doç.Dr. İbrahim Halil Üçer koordinatörlüğünde, İhsan Fazlıoğlu, Lütfi Sunar gibi hocaların danışmanlığında 4 yılda ortaya çıkan bir proje olmuş.

Tabii ki akademisyenlerin çalışmaları ve katkıları yadsınamaz ancak şunu da belirtmeliyim ki ne kadar büyük bir fikir üretirseniz üretin, maddi kaynak bulamadıktan sonra onun hiçbir değeri olmayacaktır. Ve de ürettiğiniz fikir size ne kadar cazip gelirse gelsin, karşınızda sunacağınız kişi anlamazsa o da hiçbir işe yaramayacaktır.

Ve neyse ki Konya Büyükşehir Belediyesi bu konudaki açığın çok iyi farkına varıp, projenin ne kadar yerinde ve isabetli olduğunu görebilmiş ve bu nedenle de bu projeye desteğini esirgememiş. Ve de sonuç olarak dünya literatüründe bir yayınla karşılaşmış olduk.

Konya Büyükşehir Belediyesi, İslam Düşünce Atlası için geçtiğimiz hafta Perşembe günü Konya’daki basın mensuplarını da İstanbul’a götürerek, bu atlasın tanıtımını yaptı.

Aslında Perşembe günü yapılan tanıtımın arkasından cumartesi günü bir yazı yazılabilirdi ancak hafta sonu bu atlası enikonu bir inceleme şansı elde ettim. Ve 3 cilt ve neredeyse 1500 sayfalık bir kitabı incelemeden bir yazı yazmak samimi gelmedi. Ve inceledikten sonra gördüm ki; düşündüğümüzden çok daha ciddi bir iş yapılmış durumda…

MÖ 6. Yüzyıldan başlayarak, MS 7. yüzyıla kadar olan dönemde Tales’i, Aristo’yu, Sokrates gibi Avrupa merkezli bir felsefeyi dayatan, genel felsefe içerisinde çok önemli bir yer tutması gereken İslam Felsefesini görmezden gelen bir anlayışa, bu tür yayınlarla “objektif bakış açısını” hatırlatmak başlı başına bir “devrim” olsa gerek.

İşte bu “devrimde” en büyük rolü üstlenen Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bizlerden sonraki nesil de minnettar olacaktır.

Bu vesile ile bir kez daha Proje koordinatörü İbrahim Halil Üçer başta olmak üzere tüm hocalara; ilmi rehber alan STK anlayışıyla İLEM’e ve tabii ki öncü anlayışıyla, öngörülü tavrıyla ve önemli bir yayıncılık boşluğunu da dolduran Konya Büyükşehir Belediyesine, teşekkürlerimizi iletmek gereklidir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR