Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Bayramda Hayır Demek Zor

Bayramda Hayır Demek Zor

Ramazan ayında beslenme düzenimizdeki değişikliğin ardından bayramla birlikte birbirinden lezzetli tatlılar ve ikramlarla adeta nefsimizin sınırları zorlanır. Kısa aralıklarla gerçekleştirilen bayram ziyaretlerinde ısrarla ikram edilen kafeinli içecekler, çikolata, çeşitli hamur tatlıları ve sarmalara hayır demek çok zor biliyorum. Ama bu ikramların tüketilmesinin ardından bağırsak problemleri yaşar ve vücudumuzdaki yağ oranını artırırız.

 

Öncelikle hissettiğiniz açlık duygusuna kulak verin. Gerçekten aç hissettiğiniz için mi, yoksa mutluluk/mutsuzluk duygularını yaşadığınız için mi yiyorsunuz? Eğer cevabınız açlığınızın duygusal olduğu yönündeyse hemen o börekli baklavalı tabağı bırakın! “Hayır” kelimesi, kolay düşünülen ama zor telaffuz edilen bir kelimedir. Misafirlikte sadece “hayır” diyemediğiniz için yediğiniz 2 dilim baklavanın, vücudunuza maliyetinin yaklaşık 540 kalori olduğunu unutmayın.

 

Güne ailecek hazırlanmış güzel bir kahvaltı ile başlamalıyız. Kahvaltıda gün içerisinde ikramlarla fazlasıyla tüketmek zorunda kalacağımız için bal, reçel gibi şekerli yiyecekler tüketmemeliyiz. Domates, salatalık gibi hafif besinleri bolca tüketmeli, peynir olarak yağ miktarı az olan beyaz peynirleri tercih etmeliyiz. Yumurtamızı haşlanmış olarak yemeli, sucuk, salam, sosis ve yağlı besinlerden uzak durmalıyız. Ekmek olarak kepek, tam buğday unu ya da çavdar ekmeğini tercih etmeliyiz. Unutulmamalıdır ki atlanan öğünler ve ara öğünler sizin tatlıya olan düşkünlüğünüzü artıracaktır.

Kahvaltı sonrasında bayram ziyaretlerimize başlarız. Adı üzerinde Bayramımız Şeker Bayramı; mutlaka şeker ve tatlı tüketiriz. Burada her ziyarette ikram edilen tatlıların tümünü tüketmemeli, porsiyon kontrolü yapmalıyız. Tabağınızda ikram edilen tatlının ve diğer yiyeceklerin sadece tadımlık bir kısmını tüketmeli ve mümkün olduğunca her ziyarette tatlı ikramını kabul etmemeliyiz. Tatlı tercihlerimizi sağlıklı kılmakta bizim elimizde. Bayram ikramlarındaki geleneksel hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine varsa sütlü tatlıları ya da meyve tatlılarını tercih etmeliyiz

 

Yemeklerde ağır yağlı yemekleri tercih etmemeli, posalı besinler tüketmeliyiz. Su tüketimimize dikkat etmeli asitli ve kafeinli içeceklerden uzak durmalıyız. Unutmamız gereken nokta midemizin uzun süreli açlıklar yaşadığı bir dönemden yeni çıkmış olduğu ve fazla miktarda şekerli gıdalar, kafeinli içecekler ve yağlı yemeklerle karşılaştığında sorunlar yaşayabileceğidir.

 

Şeker Bayramı'nı iple çeken çocuklarımız için bu dönem ayrı bir önem taşıyor. Anne babalar gece yatmadan önce çocukların şekerli yiyecekler yerine bir bardak süt içerek uyumasını sağlayabilmeliler. Çoğu alışkanlıklar gibi beslenme alışkanlıkları da küçük yaşlarda kazanılıyor.

 

Bayramın her günü bu şekilde tüketimimize dikkat edemeyebiliriz. Bu durumda kontrolü kaçırdığımız günün sonrasında mutlaka bunu telafi edecek şekilde ertesi günü daha hafif yiyecekler tüketerek geçirmeye özen göstermeliyiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR