Semerkant Nerededir

Özbekistan da bulunan Semerkant, tarihi dokusu ve bulduğu bölge bakımından turistler için gezilecek gözde yerler arasındadır. Peki, Semerkant neden bu kadar özel.

Semerkant Nerededir
Yayınlanma:
Güncelleme:

Semerkant Nerede

Semerkant, Özbekistan’ın 12 ilinden biri olan yönetim merkezidir. Zerefşan Nehri vadisinde, Taşkent’in 275 km güneybatısında yer alır. Nüfus açısından Özbekistan en büyük ikinci şehri. Tarihi ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehirlerden biridir. 2500 yıllık tarihi ile en eski tarihe sahip şehirlerdir. Semerkant şehri İpekyolu nun kavşağında bulunmasından dolayı siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan önemli yerleşim alanıdır.

Semerkant’ın Tarihçesi Nedir

Semerkant şehri, M.Ö. 6 yüzyılda persler tarafından kurularak Soğdiana bölgesinin merkezi haline geldi. M.Ö. 329 da Büyük İskender tarafından ele geçirilen şehir, Helenistik dönem içinde gelişmeye devam etti. 711 yılında Müslüman Araplar tarafından fethedildikten sonra İslam medeniyetinin en önemli şehirlerinden biri haline geldi. 1220 yılında Cengiz Han tarafından ele geçirilerek tahrip edilene kadar İranı ve Türki hanedanlar tarafından yönetildi.

Timurun başkentiliğini yapan Semerkant altın çağını yaşamaya başlamış. 15.yüzyılda Timur ve onun oğullarının yaptırdığı eserler İslam mimarisinin en önemli eserleri haline geldi. Semerkanta, muazzam görünümünü veren tarihi yapıların bulunduğu Registan meydanı bugünkü şeklini 17. Yüzyılda almış. 1868 yılında Rus işgaline uğrayarak Rus Çarlığının parçası haline geldi. Semerkant, 1924 yılında kurulan Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetnin başkenti oldu. 1930 yılında Taşkent başkent olana kadar Özbekistan SSC başkenti olmaya devam etti.

1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra bağımsız olan Özbekistan Cumhuriyeti Semerkant ilinin yönetim merkezi haline geldi. 2001 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine Semerkant eklendi. Tarihsel cazibesi ile çok sayıda turist çeken Semerkant, günümüzde önemli bir otomotiv sanayisi, besin sanayisi, dokuma sanayisi ve öğretim merkezidir. Semerkant iki bölüme ayrılır,

  • Eski şehirde tarihi anıtlar, eski özel evler ve mağazalar bulunur.
  • Yeni şehirde yönetim merkezleri, kültür merkezleri ve eğitim kurumları bulunmaktadır.

pexels-abdullah-aydin-5869122.jpgSemerkant İklimi Nedir

Semerkantın iklim tipi, güneşli, sıcak bazen kuru ve rüzgarlı. Kışları yumuşak geçer ve hafif don olayları yaşanabilir. Yaz ayları sıcak ve kurudur. Temmuz aylarında ortalama sıcaklık 34 derecedir. Gece sıcaklığı ise 18 derecedir. Ocak ayında ise en sıcak 7 derece. En soğuk eksi dört derecedir.

Semerkant’ın Coğrafyası

Semerkant ili, Özbekistanın doğusunda, Zarefshan Nehri vadisinda yer almaktadır. Tacikistan sınırı, Semerkanta yaklaşık olarak, 35 km uzaklıktadır. Tacikistanın başkentini Duşanbe 210 km uzaklıktadır.

Semerkant’ın Eğitimi

Semerkant ili, Özbekistanın en önemli eğitim merkezidir. Okulların hepsi Özbekistan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir. Arasında üniversiteler ve akademilerin bulunduğu yükseköğretim mekanları bulunmaktadır. 22 Ocak 1927 yılında kurulan Semerkant Devlet Üniversitesi önemli bir üniversitedir. Üniversite yaygın isim olarak “ Semerkant Üniversitesi” olarak bilinir.

Semerkant İlinde bulunan devlet üniversiteleri,

  • Ziraat Semerkant Devlet Enstitüsü
  • Mimarlık ve İnşaat Devlet Enstitüsü
  • İktisadi ve Hizmet Devlet Enstitüsü
  • Yabancı Diller Devlet Enstitüsü
  • Semerkant Devlet Tıp Enstitüsü
  • Semerkant Devlet Enstitüsü

Semerkant’ın Ekonomisi

Tarih boyunca İpek yolunun önemli bir ticari ağı olan Semerkant, kağıt üretimi ile ipek, yün kumaş ve dokuma ihracatıydı. 20. Yüzyılda Semerkant fabrikalarında, pamuk, koza ve deri, şarap üretimi yapmakta. Günümüzde Semerkant ekonomisi, büyük ölçüde sanayi, eğitim ve turizm üzerine kuruludur. Otomobil parçaları imalatı önemli bir yere sahiptir. Şehrin el yapımı, halısı ve seramiği meşhurdur.

Semerkant Turizm

Semerkantın en önemli gelir kaynaklarından biriside turizmdir. Bugün, Semerkanta, 31 müze ve 64 türbe bulunmaktadır. 2014 yılında yaklaşık 5 milyon yerli ve 200 bin yabancı turistte ev sahipliği yapmış. Özbekistan bağımsızlığının ardından, dökülmüş betonları kaldırarak mezarın üzerine bir türbe, etrafına da fıkıh eğitimi veren bir külliye inşa edilmiş.

Semerkant’ın Dili ve Nüfus Yapısı

Semerkantta resmi kayıtlara göre günümüzde, nüfusun çoğunluğunu Özbekler oluşturuyor. Semerkanta bir kesin Özbekçe konuşmakta. Özbekçe Semerkantın resmi dilidir. Şehir içinde Özbekçe konuşan Araplar yaşamaktadır. Ancak eski kuşağın çok küçük bir kısmı, Orta Asya Arapçası konuşabilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.