Nasıl Oyuncu Olunur, Oyuncular Ne Kadar Maaş Alıyor

Oyuncu olma istediği son dönemde artış gösteren diziler sayesinde daha da trend olma haline geldi. Peki ya oyuncu olmak için şartları veya nasıl oyuncu olabileceğinizi biliyor musunuz. İşte bu yazımız size nasıl oyuncu olabileceğinizi anlatacak.

Nasıl Oyuncu Olunur, Oyuncular Ne Kadar Maaş Alıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Oyunculuk Nedir

Oyuncu, jest, ses, vücut ve mimiklerini kullanarak bir karakteri veya bir durumu canlandıran meslek grubuna verilen unvandır. Tiyatro, sinema, televizyon, radyo ve sahne sanatlarında yer alabilirler. Oyuncuların, seslerini, vücut dillerini kullanarak her türlü role girebilecek yeteneklere sahiptirler.

Oyuncuların Görev ve Sorumlulukları Nelerdir

Oyuncuların birincil ve en temel kuralı, oynadığı karakteri karşısında ki izleyiciye en etkili şekilde iletmesidir. Oyunculardan beklenen performansın türüne göre görev tanımı çeşitlilik gösterebilir.

Ama işverenlerin oyunculardan beklediği bazı temel sorumluluklar ve görevler mevcuttur.

  • Seyirciyi eğlendirme veya bilgilendirme amacı ile, sahne, televizyon, radyo veya diğer oyunculuk sahalarında, konuşma, jest ve vücut hareketleri kullanarak rol yorumlayabilme yeteneği,
  • Rol provası yapmak ve verilen metinleri ezberlemek,
  • Bir grubun parçası olduğunun bilincin de olmak ve diğer oyuncular ile işbirliği içinde çalışmak
  • Geri bildirimleri dikkate alıp kendini geliştirmek,
  • Rol yorumlamalarını geliştirebilmek için senaryoda ki karakterler ve birbirleriyle olan ilişkileri hakkında bilgi sahibi olabilmek,
  • Görev aldığı yapımlarla ilgili röportaj benzeri medya araçlarını kullanarak ilgili prodüksiyonun tanınmasını kolaylaştırmak.

Oyuncu Nasıl Olunur

Kendini oyunculuk alanında geliştirmek isteyen kişilerin, bu alanda üniversitelerin Drama ve Oyunculuk veya Radyo, Televizyon ve Sinema bölümlerinden mezun olabilir. Ayrıca konservatuarların oyunculuk üzerine bölümleri mevcuttur. Konservatuara girebilmek için yetenek sınavlarından geçme şartı vardır. Ancak günümüz de oyunculuk tek başına bir meslek olarak görülmemektedir. Oyunculuk alanında kendinizi geliştirmeniz için bireysel çabalar da uzmanlaşmanız gerekebilir.

Oyuncular da Olması Gereken Özellikler

Oyuncuların sanatları ile hikaye anlatmak gibi bir yetenekleri veya işleri vardır. İnsanlar da duygusal tepkilere neden olabilirler veya düşünmeye sevk edebilirler. Bir oyuncular bunları gerçekleştirebilmesi için sahip olması gereken bazı özellikleri mevcuttur,

  • Büründüğü karakteri en etkili şekilde yansıtabilecek yeteneklere sahip olması gerekir
  • Ezberleme kabiliyetinin çok iyi olması gerekir.
  • Sahne veya Stüdyo ışıkları altında, durabilecek ve kostümlerin ağırlığını taşıyabilecek fiziksel donanımlara sahip olması gerekir.
  • Günde bir den fazla performans sergileyebilecek ve uzun saatler çalışabilecek tempoya sahip olması gerekir.
  • Düzgün bir hitap ve diksiyona sahip olması gerekir. İyi bir oyuncunun Türkçe konusunda yetenekli olması da beklenir.
  • Ses eğitimlerini almış olması gerekir.
  • Yeni bir rol arayan oyuncu olarak, senaryoları okuyabilecek ve senaryolar hakkında yorum yapabilecek kabiliyete ve yeteneğe sahip olmalıdır.

Oyuncuların En Çok Mezun Oldukları Üniversiteler

Üniversitelerin sanat dallarında, oyunculuk sanat dalı bölümlerinden mezun olarak sektörde çalışabilirler. Bunlara ek olarak, tiyatro ve oyunculuk kursları ile de oyunculuğu meslek olarak yapmak mümkündür. Oyuncuların en çok mezun olduğu üniversiteler,

      • İstanbul Üniversitesi

      • Beykent Üniversitesi

      • Kocaeli Üniversitesi

      • Marmara Üniversitesi

Oyuncular Hangi Sektör de Çalışabilir

Oyuncular, rol yapılması gereken alanlarda çalışabilirler. Ağırlıklı olarak, eğlence-kültür-sanat, reklam-tanıtım, medya, eğitim ve hizmet sektörlerinde iş bulmaları ve çalışabilmeleri mümkündür.

Oyuncular Ne Kadar Maaş Alıyor

Oyuncuların aldıkları maaşlar, çalışma tempolarına veya işin ağırlığına göre değişkenlik gösterebilir. Ama oyuncuların aldıkları en düşük maaş, 4.35 TL iken aldıkları en yüksek maaş, 27.220 TL veya 10.050 TL arasında değişkenlik gösterebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.