Konya'nın Özellikleri Nelerdir? Konya'nın Alkol Tüketimi?

Konya, Türkiye'nin en muhafazakar topluluğunun biri ve İslam dinine bağlılığı nedeniyle alkol tüketimi oldukça geniş. Bu nedenle, Konya'da alkol tüketimine ilişkin özgün bilgiler muhafazakarlık üzerinde şekillendirilebilir.

Konya'nın Özellikleri Nelerdir? Konya'nın Alkol Tüketimi?
Yayınlanma:

Konya’da Alkol

Konya, Türkiye'nin en muhafazakar topluluğunun biri ve İslam dinine bağlılığı nedeniyle alkol tüketimi oldukça geniş. Bu nedenle, Konya'da alkol tüketimine ilişkin özgün bilgiler şöyle sıralanabilir:

Konya, Türkiye'de alkol tüketiminin en düşük olduğu iller arasındadır. Konya'da alkol tüketim oranı genel olarak diğer illere göre oldukça düşük.

Konya'da alkol satışı, yalnızca belirli süpermarketlerde ve alkol satışı ruhsatı olan işletmelerde yapılmaktadır. Bununla birlikte, Konya'da alkol satışının yasal düzenlemelerine sıkı bir şekilde uyulduğu görülmektedir.

Konya'da alkol tüketimine yönelik yasal yapılar oldukça sıkıdır. Örneğin, Konya'da alkollü araç kullanmak, halka açık yerlerde alkol tüketmek, alkollü içki satışını çocuklar yapmak gibi davranışlar yasak ve ciddi cezai yaptırımlar uygulanıyor.

Konya'da alkol tüketimi, özellikle aralarında oldukça geniş. Şehirdeki genç nüfus, genellikle daha sağlıklı yaşam tarzı seçeneklerine yönelmektedir.

Konya'da alkol tüketimine ilişkin özel etkinlikler ya da festivaller düzenlenmemektedir. Bunun yerine, Konya'da geleneksel festivaller, kültürel etkinlikler ve turistik etkinlikler düzenlenmektedir.

Konya'da alkol tüketimi ile ilgili olarak, İslam dininin etkisi büyüktür. Konya'da çoğunluğu oluşturan Müslümanlar, dinlerinin öğretilerine göre alkol tüketimini yasaklamaktadırlar.

Konya'da alkol tüketimi yerine, geleneksel olarak yapılan çay ve kahve tüketimi yaygın. Bunun yanı sıra, meyve suyu ve diğer alkolsüz içecekler de tercih edilmektedir.

Konya’nın Tarih İçinde Alkol Tüketimi

Konya'nın tarihi boyunca alkol tüketimine ilişkin veri ve kaynakları aktarma. Ancak, Konya'nın geçmişinde de İslam dininin etkisi nedeniyle alkol tüketiminin sınırları olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, Osmanlı Dönemi kaynaklarında Konya'da bazı yerlerde alkol tüketildiği bilgileri yer almaktadır.

Osmanlı döneminde Konya'da alkol tüketiminin sınırları olduğu ancak bazı ticaretkar ve tüccarların alkol tükettiği bilinmektedir. Osmanlı çıkışlarında, Konya'da birkaç han ve meyhanenin bulunduğu ve bu yerlerde alkol tüketildiği yerdir. Ancak, bu yerlerin sayısı oldukça sınırlıydı ve halk arasında alkol tüketimi yaygın değildi.

Cumhuriyet döneminde, Türkiye'de alkol tüketimine ilişkin yasal düzenlemeler yapıldı ve bu kullanımlar Konya'da da hüküm. Bu nedenle, Konya'da alkol tüketiminin oldukça sınırlı olduğu yerde kaldı. Ancak, son yıllardaki turizmin gelişmeleri ve şehrin modernleşmesiyle birlikte, Konya'da da alkol tüketiminin yayılmasına ilişkin bazı haberler yer almaktadır.

Genel olarak, Konya'nın tarihinde alkol tüketim sınırları içinde bulunuyor ve bu durum günümüzde de devam ediyor.

Konya En Çok Alkol Tüketen İldir İddiası

Medyada "Alkol tüketiminde Konya birincisi" gibi manşetlerle geniş yer bulan Konya'nın Türkiye'de en çok alkol tüketilen il olduğu iddiası doğru değil.

Hem kişi başı hem de toplam tüketime bakıldığında Konya'nın alkol tüketiminin Türkiye ortalamasının yaklaşık beşte biri olduğu görülmektedir. Konya Ticaret Odası verilerine göre kişi başı alkol satışında Konya 63. sırada yer alıyor. Ayrıca Türkiye'deki toplam alkol satışlarındaki payına göre 21. sıradadır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2010 yılında yaptığı bir araştırmada da Konya'nın tüm iller arasında alkol tüketiminde 56. sırada yer aldığı belirlendi.

Konya'da firmaların satın aldığı alkolün büyük bir kısmı içmek için değil kolonya yapımında kullanılıyor. Bu nedenle Konya'da iddia edilen alkol tüketimi, alkol tüketimi anlamına gelmemektedir. Konya, kolonya üretiminde lider bir şehir ve geçmişte devlete ait alkol şirketi Tekel, "bira, şarap, rakı, saf alkol" dahil yıllık satış rakamlarında perakende ve üretim satışları arasında ayrım yapmıyordu. sınıflandırma. Bu, şehirde alkol tüketiminin abartılmasına yol açtı. Perakende alkol satışına önem verilmemesi ve alkol tüketenlerle içenler arasındaki ayrımın net olmaması, muhafazakar bir şehir olan Konya'yı bu efsanenin kurbanı haline getirdi.

Teyit.org'un yayınladığı bir makaleye göre, Konya'nın en çok içki tüketen şehir olmadığı şehir efsanelerinden biri olarak yanlış bir iddiadır. Makalede, Türkiye İstatistik Kurumu'nun hanehalkı bütçelerinin dağıtımını göreceği incelediği bir hemşirelik operasyonu yürütüldü. Bu çalışmaya göre, 2015-2017 yılları arasında alkollü içecekler ve tütün ürünleri için en yüksek pay Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'ne aittir. Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinde, gelirin ortalama yüzde 7,1'i bu kalemlere ayrıldı. Konya ve Karaman'ın bulunduğu bölge ise, 26 bölge içinde 14. sırada yer almaktadır. Bu bölgedeki insanların bütçelerinin yüzde 4,6'sını bu kalemlere ayırdığı belirtiliyor.

Kaynak:Türkiye İstatistik Kurumu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum