Deprem Nasıl Oluşur- Deprem Nedir- Deprem Neden Olur- Depremin Çeşitleri

Türkiye hem deprem bölgesi hem de önemli depremleri yaşamış bir ülkedir. Son zamanlar depremler artış gösteriyor. Depremler nasıl oluşur bilmemiz gerekir. Detayları yazımızda...

Deprem Nasıl Oluşur- Deprem Nedir- Deprem Neden Olur- Depremin Çeşitleri
Yayınlanma:

Deprem Nasıl Oluşur- Deprem Nedir- Deprem Neden Olur- Depremin Çeşitleri

Türkiye hem deprem bölgesi hem de önemli depremleri yaşamış bir ülkedir. Son zamanlar depremler artış gösteriyor. Depremler nasıl oluşur bilmemiz gerekir. Deprem neden olur sorusuna yanıtımız yer kabuğu hareketleri olmalıdır. Yer kabuğu üzerinde hiç beklenmedik anlarda ortaya çıkan depremler ciddi yıkımlara sebep olur. Bu nedenle depremin ne olduğunun bilinmesi depremden korunmada etkilidir. Özellikle Türkiye’nin deprem bölgesi olmasından kaynaklı olarak Türk halkı tarafından bilinmesi gerekir. Dünya genelinde en çok can yakan deprem hakkında bilgiler yazımızda.

Deprem Nasıl Oluşur

Deprem, yer kabuğunda meydana gelen sismik hareketler neticesinde oluşan fay kırılmalarının yarattığı sarsıntılardır. Depremlerin oluşum süreci ise, fay hatları üzerinde oluşan enerji birikimi şeklinde açıklanabilir. Dünyanın ilk dönemlerinden bu yana depremler olmaya devam eder. Özellikle yeryüzü şekillerinin oluşmasında depremlerin büyük bir rolü vardır. Kaotik süreçleri de içine alan fizik bilimi de dahil olmak üzere birçok bilim tarafından depremin oluşumu hakkında araştırmalar yapılır. Artık teknolojilerin gelişmeye başlaması ile birlikte depremin oluşması önceden de tahmin edilebiliyor.

Deprem Neden Olur

Dünyanın farklı yerlerinde her sene 500.000 den fazla deprem meydana gelir. Bu depremlerin az miktarda ki kısmı yerleşim yerlerinde ya da yakın olaylarda ortaya çıkar. Yüksek sarsıntılar olarak ortaya çıkan depremler genellikle yaşam alanlarına ciddi hasarlar verebilir. Türkiye’nin bulunduğu coğrafya da bir çok fay hattı bulunur.

Dünyanın iç yapısı farklı katmanlardan oluşur. Oluşum modeline göre yer kürenin dış kısmında yaklaşık olarak 70 ile 100 KM kalınlığında taş küre bulunur. Bu taş kürenin diğer bir ismi Litosferdir. Kıtalar ve okyanusların tamamı bu litosfer üzerinde bulunur. Tüm jeolojik süreç ve depremler bu katman da meydana gelir.

Litosfer katmanı ile çekirdek arasında kalan bölümün kalınlığı ise 2900 KM olan Manto isimli alandır. Bu Manto adı verilen katman, kalkan çekirdeğin nikel ve demir karışımdan oluşulduğu düşünülür. Üst manto olarak isimlendirilen alanda oluşan kuvvetler litosferi parçalar ve bir çok levha adı verilen kısımlar ortaya çıkar. Yer kabuğunu oluşturan bu levhaların, çeşitli hareketler nedeniyle birbirlerini ittikleri bilinir. Bu olayların sonrasın da deprem meydana gelir.

Deprem Nedir

Deprem, sismik hareketlerin meydana gelmesi ile ortaya çıkan fay kırılmalarının oluşturduğu birtakım sarsıntılar olarak açıklanır. Depremlerin oluşumu tamamen fay hatları üzerinde oluşan enerji birikimi olarakta tanımlamak mümkündür. Bu durum yer kabuğunun tamamen haraketli bir yapısı olduğundan kaynaklanır. Birçok bilim dalı depremi oluşturan jeolojik faaliyetlerin üzerinde araştırmalar yapıyor.

Deprem Neden Olur

Depremler insanların var olmasından bu yana hep yaşanmaktadır. Yeryüzünün şekillenmesin de etkili bir doğa olayıdır. Yer kabuğunun hareketleri neticesinde depremler meydana gelir.

Depremin Çeşitleri

Depremin meydana geliş şeklinde değişiklik olabilir. Depremleri üç başlıkta ele alabiliriz.

  • Tektonik Depremler
  • Volkanik Depremler
  • Çöküntü Depremler

Türkiye de en fazla görülen deprem türü, tektoniktir. Aynı zamanda tektonik depremler daha yıkıcı depremler arasında yer alır. Tektonik depremlerin enerjisi büyüktür ve yıkımı da enerjisi kadar büyük olur. Volkanik depremler, volkanik dağların patlaması sonucu görülür. Türkiye de günümüz de aktif yanardağ bulunmadığı için volkanik depremlerin görülme ihtimali daha azdır. Aynı zamanda volkanik depremler, tektonik depremlere kıyasla yıkımı daha azdır. Çöküntü depremler ise, yer altında ki oyuk toprak ya da mağaraların çökmesi sonucu meydana gelir. Belirli bir alanı kapsar bu sebepten tektonik depremler kadar yıkıcı değildir. Yıkıcılığı yalnızca çöküntünün bulunduğu belirli bir alanı etkiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.