Konya’da bulunan Türkiye’nin ilk zaman müzesi ziyaretçilerini bekliyor

Konya Haber: Konya’da bulunan Türkiye’nin ilk zaman müzesi ziyaretçilerini bekliyor

Konya’da bulunan Türkiye’nin ilk zaman müzesi ziyaretçilerini bekliyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Konya Haber: Konya’da bulunan Türkiye’nin ilk zaman müzesi ziyaretçilerini bekliyor.

Selçuklu ilçesinde çeşitli kültürlerin bir arada yaşadığı antik dönem yerleşim yeri Sille’de tarihi yapılar yeniden restore edilerek turizme kazandırılıyor. 2014 yılında Selçuklu Belediyesi tarafından turizme kazandırılan Zaman Müzesi’ni ziyaret edenler ise geçmiş zamana yolculuk yapıyor.

SİLLE ŞAPELİ NASIL ZAMAN MÜZESİ’NE DÖNÜŞTÜ?

Geçmişte Sille Şapel küçük bir kilise olarak kullanılmış. Ancak Rumlar gittikten sonra burası bir hayli yıkılıyor ve harabeye dönüyor. Selçuklu Belediyesi 2014 yılında kilise içinde bir şey olmadığı içinde bu yapıyı tekrar değerlendirebilmek adına bir Zaman Müzesi’ne dönüştürüyor.

ZAMAN MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRME FİKRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bu fikir şöyle ortaya çıkıyor; sille şapel zamanın bittiği yerde yani mezarlığın içerisinde bulunuyor. Yani doğum, ölüm ve zaman kavramından hareketle buranın Zaman Müzesi’ne dönüştürülmesi uygun görülüyor.

MÜZEDEKİ ESERLER NEREDEN TEMİN EDİLDİ?

Zaman Müzesi’ndeki eserler çeşitli antikacılar ve koleksiyonculardan temin edildi.

SERGİLENEN ESERLERDEN BAZILARI

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait “zaman” ile ilgili birçok nadide eser sergileniyor. Müzenin ilgi çeken eserleri arasında; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen ve genel kullanıma tanzim edilen ruznameler, cep ve masa takvimleri ve resmi dairelerde kullanılan el yazma-baskı takvimler sayılıyor. Ayrıca altın, gümüş köstekli cep saatleri, Türk Hava Kurumu’na ait illere göre coğrafik ve ekonomik verilerin bulunduğu cetvelli takvim, Roma dönemine ait arkeolojik güneş saati örneği ve halen Konya Hacı Hasan Camii Şerifi kıble duvarında bulunan Osmanlı dönemi güneş saati reprodüksiyonu gibi birçok kıymetli eser yer alıyor.

İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYAN ZAMAN MÜZESİ ÖDÜL ALDI MI?

Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen “Tarihi Kentler Birliği, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” kapsamında “Süreklilik Ödülü” aldı.

YERLİ TURİSTLER Mİ YABANCI TURİSTLER Mİ DAHA ÇOK ZİYARET EDİYOR?

Zaman Müzesi’ne daha çok yerli turistler geliyor. Yabancı turistlerin ilgisi daha çok Aya Elenia Kilisesi’ne oluyor.


Roma dönemine ait güneş saati ve Konya Hacı Hasan Camii Şerifi duvarındaki Osmanlı dönemi güneş saati.


Dünya usturlab. Osmanlı Dönemi rulo şeklinde matbu ruzname. Osmanlı Dönemi el yapımı ahşap Rubu Tahtası. Hicri 1311 tarihli takvimi devir daim takvim kitabı.


Osmanlı Dönemi masa saati. Cumhuriyet Dönemi özel tasarımlı masa saati. Türk Hava Kurumu tarafından yaptırılan illere göre coğrafi ve ekonomik istatistiki bilgiler içeren özel takvim. Osmanlı Dönemine ait ay gün cetveli masa saati. Osmanlı Dönemi Termometreli masa saati.


Hicri (1237) tarihli el yazma. Takvim 1927 basım takvimi Ragıp kitap takvimi. Takvimi Necumi Ahmet Şakir Paşa tarafından tanzim edilen ve bastırılan hicri (1309) tarihi önemli günler, aylar ve vakitler çizelgeli. Osmanlı Dönemi 7 yıllık cep takvimleri.Osmanlı Dönemi resmi dairelerde kullanılan özel günler cetveli takvimi.


Osmanlı Dönemi Bronz Usturlab.

HABER: TUNA KOÇAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.