TEOG'un yerine gelecek sistem

Milli Eğitim bir süredir, ortaöğretimde okullar arası kalite farkını kaldırarak TEOG’un yerini alacak sistem üzerinde çalışıyordu. Sınav odaklı olmayan ikamete dayalı sistem, 2017 Performans Raporu’nda da var.

TEOG'un yerine gelecek sistem
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinin ardından dün de ABD’ye hareketinden önce yaptığı açıklamalar bu yıl TEOG sınavlarının yapılmasının zor olduğunu gösteriyor. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEOG’un kaldırılmasına bir mani olmadığını, çok basit bir konu olduğunu ve hemen bu adımın atılmasının mümkün olduğunu, isteyen okulların da kendi sınavlarını yapabileceklerini söylüyor.

Peki TEOG’un kaldırılması neden okullar açılırken ve bir yandan da müfredat tartışmaları sürerken gündeme geldi?

TEOG’un kaldırılması ile ilgili bakanlığın bir çalışması var mı?

Bu sorunun yanıtını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2017 Performans Raporu veriyor. Raporda TEOG yerine getirilecek sistem anlatılıyor. MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, 65. Hükümet programına da atıfta bulunularak, 2017 yılında yapılması planlanan hedeflerin arasında “liselere geçiş sisteminin” değişmesi de yer alıyor.

Aynı zamanda 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı’na da atıfta bulunan raporda “sınav odaklı olmayan” bir yapılanmadan söz ediliyor. Rapor, ortaöğretime geçiş sistemini şöyle anlatıyor:

“Ortaöğretimde yeni liseler arasında kalite farklılıklarını asgari seviyeye indirecek tedbirler alınacak. Okullar arasındaki farklılıkların azaltılmasıyla eşzamanlı olarak, ortaöğretimde öğrencilerin ikametlerine en yakın okullardan birinde öğrenim görmesinin altyapısı oluşturulacak.”

MEB, bir süredir devlet okullarına yerleştirmelerde sınavın olmayacağı, ikamete dayalı bir yerleştirme sistemini oluşturmak için bir çalışma yürütüyordu. Bu sistemde öğrencinin notlarının yanı sıra spor, kültür ve sosyal etkinlikleri için de bir notlama sistemi üzerinde çalışıyordu. Ama olgunlaşmış değildi. Bu sistemin önümüzdeki yıl açıklanması planlanıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” açıklaması yapmasını da beklemiyorlardı. Aksi halde bir gün öncesinden kasım ayında yapılacak TEOG’da ilk kez öğrencilere yöneltilecek “açık uçlu soru örneklerini” açıklamazlardı.

Beklenmeyen bu açıklama nedeniyle henüz üzerinde çalıştıkları ama olgunlaşmamış sistemi tamamlama telaşındalar. TEOG’u kaldıracak, çoğu öğrenciyi evine en yakın okula 1’inci sınıfta olduğu gibi otomatik kaydedecek sistem üzerinde çalışıyorlar.

Bu çalışmada devlette bazı liselere giriş için yapılacak “özel” bir sınav da var. Ancak bu sınava TEOG’da olduğu gibi 1.2 milyon öğrenci yerine birkaç yüz bin öğrencinin katılması düşünülüyor. Bu sınava hangi öğrencilerin girebileceği ve kriterler henüz tam oturmuş değil.

Tartışılan konu ise bu sınavın içinde yabancı ve Türk özel liseler de girmeli mi?

Ya özel liseler de MEB’in yapacağı bu sınav sonuçlarına göre öğrencilerini alacak, ya da onlara ayrı sınav yapılması izni verilecek. Ayrıntılar önümüzdeki günlerde belli olacak.

TEOG kalktığında yabancı ve özel liseler MEB kontrolünde kendi sınavlarını yapabileceklerini söylüyor. Aralarında yabancı özel okulların da olduğu bu okullar, not sistemine dayalı bir yerleştirmeye karşılar. Dün konuştuğumuz bir çok okul yöneticisi, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi başta yabancı özel liseler ile isteyen özel liselerin gireceği bir sınav yapabiliriz” diyor.

Bugün okullar açılıyor ama 1.2 milyon aile önümüzdeki kasım ayında TEOG sınavlarının yapılıp yapılmayacağını bilmiyor. Bu soruya yanıtı bugün öğretim yılı açılışını birlikte yapacak Başbakan Yıldırım ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın vermesi bekleniyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.