Sudan Koyun Geçirme Yarışması başladı

Denizli'nin Çal ilçesinde, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan 844 yıllık geçmişe sahip Sudan Koyun Geçirme Yarışması, 49 çobanın katılımıyla başladı.

Sudan Koyun Geçirme Yarışması başladı
Yayınlanma:

Denizli'nin Çal ilçesinde, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan 844 yıllık geçmişe sahip Sudan Koyun Geçirme Yarışması, 49 çobanın katılımıyla başladı.

Aşağıseyit Mahallesi Köprübaşı mevkisinde Büyük Menderes Nehri kenarında gün doğumunda başlayan etkinlikte, çobanlar koyun sürülerini yürüterek "Yörük göçü"nü gerçekleştirdi.

Çal, Çivril ve Baklan ilçelerinden 49 çoban, "elci" adı verilen baş koyunlarla katıldıkları yarışmada, sürülerini nehirden geçirmek için birbirleriyle mücadele etti. Çobanlar, yarışma alanında sürünün önünden suya atlayarak, "elci" koyununun da kendisini izlemesini sağlamaya çalıştı.

 

Koyununun nehre girmesi ve karşı kıyıya ulaşması için çabalayan çobanlar, ıslıklar ve çıkardıkları seslerle hayvanları etkilemeye çalıştı. Bazı çobanların karşıya geçmeyi başaran koyunlarını kucaklayıp öpmesi dikkati çekti.

Yüzme bilmeyen bir çoban ise suya girmesine sevindiği koyununa sarılmak istediği sırada boğulma tehlikesi geçirdi. Yarışmacıya diğer çobanlar yardım etti.

 

Yarışmada küçük çobanların da koyunlarını sudan geçirme çabaları, renkli görüntülere sahne oldu.

Etkinlikte bazı çobanlar sudan geçerken ay yıldızlı bayrak açtı.

"Bu yıl yarışmayı Eren Bülbül'e adadık"

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, 844 yıllık geleneği yaşattıkları için gururlu ve mutlu olduklarını söyledi.

 

Bu geleneğin bugüne kadar sürdürülmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Akcan, çobanların kurada çıkan sıraya göre koyunlarını sudan geçirdiğini belirtti.

Çobanların, bu yıl yarışmanın, Trabzon'un Maçka ilçesi kırsalında bölücü terör örgütü mensuplarıyla sağlanan sıcak temasta şehit olan Eren Bülbül anısına düzenlenmesini istediğini anlatan Akcan, "Biz de bu yıl yarışmayı Bülbül'e adadık. Başta Eren'imiz olmak üzere vatan, millet ve bayrak için şehit düşenlere Allah'tan rahmet diliyorum." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.