Sonbahar hastalıklarına karşı 10 önlem

En çok hasta olunan dönemlerin başında sonbahar geliyor. İşte almanız gereken önlemler...

Sonbahar hastalıklarına karşı 10 önlem
Yayınlanma:

Sonbahar hastalıkları çok hızlı bulaşıyor ve insanları çok sarsıyor. Hastalıklardan korunmak için alacağınız birkaç önlem ise bu mevsimi keyifle geçirmenizi sağlıyor.

Kıyafet seçimi
Bu mevsimde gün içerisinde farklı sıcaklıklara maruz kalacaksınız. Hava; gündüzleri sıcak, öğlen yağmurlu, akşam soğuk olabilir. Üst üste olarak tabir edilen tişört üstü hırka veya trençkot giyim tarzını tercih etmelisiniz. Böylece sıcak olduğunda tişörtle, soğuk olduğunda hırkanızla rahatça günü geçirebilirsiniz.

Vitamin desteği
Sonbahar özellikle nezle, grip ayları olarak bilinir. Bu zamanlarda vitaminli meyveler, sebzeler tüketmeniz gerekiyor. Uzmanlar bol miktarda, iyi yıkanmış mürdüm eriği, incir, ıspanak, turp gibi meyve sebzeleri tavsiye ediyor. Doktor kontrolünde vitamin ilaçları da kullanılabilir.

Organik beslenme
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için zencefil, çörek otu yağı, keçiboynuzu pekmezi gibi organik besinler tercih edilmeli. Mevsim sebzeleri ve protein (et, tavuk, balık) dengeli miktarda tüketilmeli.

Temiz hava
Havaların soğumasıyla kapalı ortamlarda vakit geçirme süreleri de uzuyor. Uzun süre aynı ortamda durmak adeta bulaşıcı hastalıklara davetiye sunuyor. Korunmak için sık sık ortam değişikliği yapılmalı veya ortam havalandırılmalı.

Uyku düzeni
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bu mevsimde uyku düzeninize de çok dikkat etmelisiniz. Yetişkinlerin, gürültüsüz bir ortamda ortalama 7-8 saat, çocukların ise 9-10 saat uykuya ihtiyacı var.

Bol su tüketimi
Su tüketimi, vücut ısınızı dengede tutar, vücuttan zararlı toksinleri uzaklaştırır. Böylece soğuk algınlığını minimize eder. Bu anlamda bol su tüketimi hem hastalıklardan korur hem de soğuyan havalarla birlikte cildinizin de nem dengesini sağlar.

Zinde kalmak için spor
Egzersiz yapmak vücudun hastalıklara karşı direncini artıran en önemli aktivitelerden biri. İlaç kullanımınızı en aza indirmek için mutlaka düzenli spor yapmalısınız.

Kişisel bakım
Sonbahar hastalıklarından korunmanın en iyi yolu sık sık elleri yıkamak, kişisel temizliğe özen göstermek, hasta kişilerle temastan kaçınmaktır.

Aşı
Soğuk algınlıklarından korunmak için doktor kontrolünde aşı olabilirsiniz.

Ev temizliği
Evinizi sık sık temizleyin, havalandırın, çöplerinizi hijyenik bir biçimde toplayıp atın.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.