Son 44 yılın en kurak kışı

Konya’da bu yıl sonbahar ve kış aylarının kurak geçmesiyle birlikte barajların doluluk oranları ile ilgili bilgi veren DSİ 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, geçen yıla göre 23 depolama tesisinde bulanan doluluk oranlarını 5 puan arttığını söyledi.

Son 44 yılın en kurak kışı
Yayınlanma:

 

Türkiye genelinde sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışlar gerçekleşmeyince gözlerde su rezervlerine çevrildi. Ülke genelinde son 44 yılın en kurak mevsimi yaşanırken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu’dan konuya ilişkin görüşlerini belirtti. Bakan Eroğlu Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını dile getirirken yağışların gerçekten çok düştüğüne dikkat çekmişti.  Ülke genelindeki son 44 yılın yağış anlamında en kötü tablonun çizilmesi ile birlikte Konya’da bulunan depolama tesislerinin son durumu ile ilgili DSİ Konya 4 Bölge Müdürlüğü’nden bir açıklama geldi. DSİ 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, Konya bölgesinde bulunan depoların doluluk oranları hakkında bilgi verdi.

GEÇEN YIL YÜZDE 36 BU YIL YÜZDE 41

Konya DSİ 4.Bölge Müdürü Birol Çınar barajların doluluk oranları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Konya bölgesinde bulunan 23 depolama tesisindeki doluluk oranın 15 Ocak 2018 tarihi itibariyle yüzde 41 olduğunu söyleyen Çınar, “Geçen yıl aynı tarihine göre bölgede bulunan depoların doluluk oranı yüzde 36 seviyesindeydi. Bu verilere göre doluluk oranında geçen yola göre 5 puan artış gösterildi. Özellikle Konya bölgesindeki büyük barajların bulunduğu ilçelerin yağış alması nedeniyle bu doluluk oranının etkili oldu” diye konuştu. 

DEPOLAMA TESİSLERİ BİR GÖSTERGE NİTELİĞİ TAŞIYOR

Konya’nın 2017 kışına göre bu yılki yağışların veriminin oldukça düşük olduğuna dikkat çeken Birol Çınar,Bakanımızın dediği gibi son yılların en kurak dönemini yaşıyoruz. Ancak bizim yapmış olduğumuz bu depolama tesisleri aslında bir gösterge niteliği taşıyor. Geçen seneye göre Konya bölgesinde oran biraz daha iyi ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek yağışlarla birlikte bu rakamlar daha da yukarıya çıkacak. Sezona daha iyi bir doluluk oranıyla girmeyi ümit ediyoruz ancak 2017 yılının aynı aylarında ciddi bir kar yağışı söz konusuydu. Bahar aylarında biriken karların erimesi sonucu barajların doluluk oranlarında da maksimum seviyeye ulaşmıştı. Bu için Konya bölgesindeki yağış bekleyen çiftçilerimiz için sulama depolarının yeterli olup olmadığı konusunda kış ayları sona ermeden kesin bir şey söylemek mümkün değil ” dedi. 

ÇİTFÇİ KURAK GEÇEN MEVSİMLERDEN YAKINDI

Çumra’da geçimini çiftçilikten sağlayan Remzi Bedenli, bu yıl kurak geçen sonbahar ve kış mevsiminden yakındı. Çiftçi Remzi Bedenli; “Geçtiğimiz yıl çiftçiler açısından her ne kadar bereketli olduğu zannedilse de kar yağışından önce yağmurun yağmaması mahsullerimizi olumsuz etkilemişti. Yine yağan kar nedeniyle yüzümüz gülmüştü. Bu yıl ise yağmur yağışı olmasına rağmen kar yağmaması bizleri olumsuz etkileyecek. Özellikle buğday da rekolte düşüşünün yanı sıra yeşil mahsulde de daha fazla su kullanımına ihtiyaç olacak. Bu nedenle devletimizin çiftçilere verilen desteğini artırmasını bekliyoruz” dedi. (Berat Bayındır) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.