Unutmak mı daha kötü, unutamamak mı? Hipertimezi Hastalığı Nedir?

Hipertimezi hastalığını daha önce duymuş muydunuz? Hipertimezi unutamama hastalığı olarak karşımıza çıkıyor? Peki, nedir bu hastalık? İşte tüm detaylar...

Unutmak mı daha kötü, unutamamak mı? Hipertimezi Hastalığı Nedir?
Yayınlanma:

Hipertimezi hastalığını daha önce duymuş muydunuz? Hipertimezi unutamama hastalığı olarak da tanınan kişinin geçmişteki olay ya da deneyimlere ilişkin tüm detayları büyük bir doğrulukla hatırlayabilme hali anlamına gelir şeklinde yanıtlanabilir.

Beyinde bulunan depolama bölgesinin aşırı kapasitesi sebebiyle kişi yaşadığı olayların tüm detaylarını hatırlar. Bu nadir rastlanan sendrom dünyada çok az sayıda kişide bulunur ve aynı zamanda üstün otobiyografik hafıza olarak da bilinir.

HİPERTİMEZİ TEŞHİS EDİLEBİLİR Mİ?

Hipertimezi nadir görülen bir durum olduğu için kesin bir tanı yöntemi yoktur ama kişinin başında geçen olayları, yaşadığı şeyleri en ince detaylarıyla ve “kontrol edilemez” bir şekilde hatırlayabilmesi hastalığın en temel belirtisi olarak kabul ediliyor. Ayrıca bu hastalığa yakalanan kişilerin geçmişi düşünmek için diğer insanlardan çok daha fazla zaman ayırdığı belirtiliyor. Nöropsikolojik testler ve hafıza değerlendirmeleri ile hipertimezi olan kişiler ve bellek işlevleri üzerinde detaylı bir analiz yapılabilir. MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) hipertimezi ile bağlantılı beyin aktivitelerinin incelenmesinde kullanılabilir. Çalışmalar hipertimezinin oluşumunun amigdala veya farklı beyin loblarındaki aktivitelerle ilişkili olabileceğine işaret etmektedir. Aşırı bellek yeteneğini değerlendiren hafıza testleri hipertimezi testi olarak bilinir. Bu testler bir kişinin geçmiş olayları, tarihleri ve ayrıntıları ne derecede hatırlayabileceğini belirlemeyi hedefler.

HİPERTİMEZİ TANISININ İLK KONULDUĞU KİŞİ JİLL PRİCE

Jill Price, 2000’li yılların başında açığa çıktı. Price, Sinir Bilimci ve Hafıza Araştırmacısı Jim McGaugh’a e-posta gönderdi ve 12 yaşından beri hayatının her gününü hatırladığını söyledi. Doktorun bu ilgisini çekti ve onu test etmek için laboratuvarına davet etti. O gün dünyada olan bitenleri anlatması istendi. Price tarafından verilen cevaplar doğruydu. Price ilk hipertimezisi olan kişi olarak medyadan da büyük ilgi gördü. Bunun üzerine birkaç düzine kişi daha hipertimezisi hastası olduğunu söyleyerek testlere girdi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.