Şekerli tatlılardan kaçınmak İçin bu Bayramda farklı bir tatlı deneyin! Bakın bu tatlı neymiş....

Bir aylık orucun ardından Ramazan Bayramı'na sayılı günler kaldı. Bu özel günde sofralarımızda şerbetli ve hamurlu tatlılar ön plana çıkacak. Peki nasıl beslenmeliyiz detaylar haberimizde.

Şekerli tatlılardan kaçınmak İçin bu Bayramda farklı bir tatlı deneyin! Bakın bu tatlı neymiş....
Yayınlanma:

Bir aylık orucun ardından Ramazan Bayramı'na sayılı günler kaldı. Bu özel günde sofralarımızda şerbetli ve hamurlu tatlılar ön plana çıkacak. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, bu tatlıların lezzetinin yanı sıra dikkatli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

Tatlılarda Miktar Çok Önemli!

Derya Eren, "Yiyeceklerin içeriği kadar tüketilme miktarı da büyük önem taşıyor. Özellikle tatlılarda, miktar çok daha kritik. Bayram boyunca kilo almamak ve halihazırda olan kiloyu korumak için en fazla 2-3 defa tatlı tüketilmeli ve tatlı seçeneklerinden şerbetli değil sütlü tatlılar tercih edilmeli" diyor.

Tatlı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Tatlı tüketileceği günün sabahında proteinli kahvaltı yapılmamalı ve ekmek tüketilmemeli.
  • Yumurta, peynir ve zeytin veya ceviz içi, söğüş, sebze ve bol mevsim yeşilliği birlikte tüketilmeli.
  • Gün içinde meyve tüketilmemeli ve öğle veya akşam ana yemeklerinden biri mutlaka zeytinyağlı sebze olmalı.
  • Ana yemeklerin yanında pilav, makarna gibi karbonhidrat alışkanlığından vazgeçilmeli.
  • Aynı gün birden fazla tatlı tüketilmemeli.

Ramazan'dan Sonra Beslenme Düzenine Dönüş:

Ramazan ayı boyunca beslenme düzeninin oldukça değiştiğini hatırlatan Derya Eren, normal günlük beslenme düzenine yavaş yavaş dönülmesi gerektiğini söylüyor. Bu geçiş dönemi için 4 öneri sunuyor:

  • Öğün sayısı yavaş yavaş artırılmalı. Önce sabah-öğle-akşam şeklinde günde 3 öğün planlanmalı. Ardından 1-2 ara öğün eklenerek günlük öğün sayısı 4-5'e çıkarılmalı.
  • Kahvaltıda yumurta ve peynir, öğle yemeklerinden birinde mutlaka zeytinyağlı sebze, akşam yemeğinde de mutlaka et, tavuk, balık veya baklagiller gibi protein kaynakları bulunmalı.
  • Ara öğün olarak mutlaka meyve tüketilmeli. Günlük 2-3 porsiyon meyve tüketimi ile vücudumuzun glikoz ihtiyacını sağlayarak tatlı krizlerini azaltabiliriz.
  • Meyveleri kavrulmamış fındık, badem, ceviz gibi kuru yemişlerle veya süt grubuyla birlikte tüketerek hem kan şekerimizi dengeleyebilir hem de tokluk süremizi uzatabiliriz.

Ramazan Bayramı'na Özel Sağlıklı Tatlı Tarifi: Chialı Fit Puding

Derya Eren, Ramazan Bayramı'na özel sağlıklı bir tatlı tarifi de veriyor:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı chia tohumu
  • 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • ½ olgunlaşmış muz
  • 2 tatlı kaşığı bal
  • 2-3 adet çilek + 6-7 adet fındık parçaları (üstünü süslemek için)

Hazırlanışı:

  1. Derin bir kapta önce muzu çatalla ezip, üzerine çilek ve fındık hariç tüm malzemeleri ekleyip homojen olana kadar karıştırın.
  2. Oluşan karışımı kuplara dörder kaşık ekledikten sonra üzerine çilek ve fındık parçaları ekleyin.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.