Kabızlığa gelen iyi gelen 8 besin

Arama motorlarında son günlerde kabızlığa iyi gelen doğal besinler araçtırılıyor. İşte kabızlığa iyi gelen 8 doğal besin...

Kabızlığa gelen iyi gelen 8 besin
Yayınlanma:

1-"Nar."
Yüzyıllardan beri güç, kuvvet, üretkenlik ve yenilmezliğin sembolleri arasında yer alan nar, sağlık açısından çok büyük faydaları da beraberinde getiren mükemmel bir besin türüdür. Buna ek olarak Anadolu kültürleri de dahil olmak üzere pek çok kültürde nar; kadını, doğurganlığı ve bereketi simgeleyen bir sembol olarak da yer almıştır. Nar ağaçları kutsal olarak kabul edilmiş ve bu ağaçları kesenler cezalandırılmış, eski kültürlerde dini ritüeller içerisinde nara yer verilmiş, İslam dininde ise cennet meyvesi olarak adlandırılmıştır. Narın bu denli kutsal olarak değerlendirilmesindeki en önemli neden ise sağlık üzerinde onlarca olumlu etkiye sahip olması ve hastalıklardan korumasıdır.
2-"Kuru kayısı."
Kuru kayısı, kabızlığa iyi gelen yiyeceklerdendir. İçerdiği lif, vitaminler ve mineraller açısından zengindir ve sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına iyi gelebilir. Kabızlığa iyi gelen yiyeceklerden olan kuru kayısı aynı zamanda içeriğindeki doğal şekerlerle bağırsakları uyararak dışkının daha kolay geçişini sağlayabilir. Kuru kayısının düzenli olarak tüketilmesi, bağırsak sağlığını koruyarak kabızlık sorununu hafifletmeye ve önlemeye yardımcı olabilir. Ancak porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli ve dengeli bir diyet içinde yer almalıdır.
3-"İncir."
Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan incirin bir orta boyu yaklaşık 1,5 gram lif içerir. Yüksek lif içeriğinin yanı sıra bağırsak işlevlerine katkıda bulunduğu düşünülen fişin adlı bir enzime de sahiptir. Düzenli incir tüketmek, dışkı hacmini artırabilir ve dışkının bağırsaklardan geçişini hızlandırabilir.
4-"Kuru üzüm."
Lif ve doğal şeker içeren kuru üzüm, kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır. Kabızlığa iyi gelen yiyeceklerden olan kuru üzüm bağırsakları düzenler ve kabızlığı hafifletebilir. İçeriğindeki lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını teşvik eder, bağırsak hareketlerini artırarak dışkının yumuşak olmasını sağlar ve kabızlık sorununu hafifletebilir. Kuru üzümün düzenli olarak tüketilmesi, bağırsak sağlığını koruyarak kabızlık sorununu hafifletmeye ve önlemeye yardımcı olabilir. Ancak aşırı tüketimden kaçınılmalı ve dengeli bir diyet içinde yer almalıdır.
5-"Badem."
Badem, lezzeti ve sağlığa katkıları nedeniyle birçok insan tarafından tüketilen bir yemiş. Tabii sağlığa katkısı, doğru miktarda ve şekilde yendiğinde geçerli olur. Tekil doymamış yağ asitleri, kötü kolesterolü düşürme etkisi, tok tutması gibi pek çok yararını görebileceğiniz bademi günde 25 adet, çiğ olarak tüketmeniz gerekir.

6-"Kırmızı pancar."

Kış sebzelerinin baş tacı kırmızı pancar ıspanak ailesinden bir kök sebzedir. Şeker pancarı ile aynı aileden gelir ancak beslenme açısından farklıdır. Şeker pancarı beyazdır ve üreticiler bunları şeker çıkarmak ve işlenmiş gıdaları tatlandırmak için kullanma eğilimindedir. Kırmızı pancarın ise kök veya yaprakları salatalar, çorbalar ve turşularda sıklıkla tercih edilir ve doğal renklendirici olarak da kullanılır. Kırmızı pancar betalain denilen ve pancar kökünde bulunan bir pigment içerir. Bu pigment bitkilere tat ve renklerini vererek, bitkilerin bağışıklık sistemini oluştururlar.
7-"Ceviz."
8 hafta boyunca günde 43 gr ceviz tüketiminin sağlıklı deneklerdeki lipidleri anlamlı ölçüde etkilediği daha önce Dr. Parhofer tarafından gözlemlenmişti. Bağırsak mikrobiyomunun da değerlendirildiği aynı çalışmada, 134’ü kadın toplamda sağlıklı 194 Avrupa kökenli denekler aldı. Sonuçlar, 8 hafta boyunca günde 43 g ceviz alımının, sağlıklı bireylerde probiyotikleri ve butirik asit üreten türleri artırarak bağırsak mikrobiyomunu anlamlı ölçüde olumlu etkilediğini gösteriyor.
8-"Ispanak."
Ispanak, yeşil yapraklı sebzeler arasında en fazla lif içerdiğinden dolayı, sindirim için çok iyidir. Hem kabızlığınızı giderir hem de kabız olmanızı engeller. Fakat pişirirken çok az haşlamalısınız. Yaprakları diri kalmalı. Bu yapraklardan salata yaparak her ana yemek öncesi tüketin, yemeğe ondan sonra başlayın

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.