Diş çürüğü kabusu bitti: Biyoaktif malzemeler çocuk dişlerini kurtarıyor!

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, diş hekimliğinde son zamanlarda ön plana çıkan 'biyoaktif malzemelerin' çocuk diş sağlığında nasıl bir rol oynadığını aktardı.

Diş çürüğü kabusu bitti: Biyoaktif malzemeler çocuk dişlerini kurtarıyor!
Yayınlanma:

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, diş hekimliğinde son zamanlarda ön plana çıkan 'biyoaktif malzemelerin' çocuk diş sağlığında nasıl bir rol oynadığını aktardı.

Dt. Demir, biyoaktif materyallerin dişlerin kendi dokularını koruyarak iyileşmesini sağlayan tedavi prensiplerinde kullanıldığını ve bu sayede kanal tedavisine gerek kalmadan dişlerin kurtarılabildiğini vurguladı.

Bu materyallerin diş çürükleri üzerinde durdurucu etkiye sahip gümüş ve stronsiyum partikülleri gibi iyonları salınım özelliğine sahip olduğunu ve dişin canlılığının korunmasını sağladığını belirten Dt. Demir, biyoaktif materyallerin çocuk diş hekimliğinde birçok tedavi alanında kullanıldığını ve parlak bir gelecek vadettiğini söyledi.

Dt. Demir, biyoaktif malzemelerin çocuk diş hekimliğinde kullanım alanlarını şu şekilde sıraladı:

  • Koruyucu dolgular
  • Doldurucuların dişe tutunmasını sağlayan bağlayıcı ajanlar
  • Pediatrik kaplamaların diş yüzeyine sabitlenmesinde kullanılan ve sızdırmazlığı sağlayarak kaplamaların başarısında önemli rol oynayan dental yapıştırıcılar
  • Flor salınımı ve depolama özelliği olan estetik dolgu materyalleri
  • Derin diş çürüklerinin tedavisinde kullanılan ve dişin canlı dokusunu korurken aynı zamanda iyileştirmekte de aktif rol oynayan ajanlar

Dt. Demir, biyoaktif cam teknolojisinin diş hassasiyetinin giderilmesi için üretilen diş macunlarında da kullanılmaya başlandığını ve çocuk diş hekimliğinin birçok tedavi alanında parlak bir gelecek vadettiğini belirtti.

Dt. Demir, biyoaktif malzemelerin çocuk diş hekimliğinde bir diğer kullanım alanının ise travma hastaları olduğunu ve bu sayede hasar gören kırık bölgenin tamiri veya çürükten bağımsız olarak enfeksiyon riski taşıyan dişin canlı dokusunun iyileştirilmesi için kullanılabildiğini söyledi.

Dt. Demir, biyoaktif materyallerin çocuk diş hekimliğinde önemli bir rol oynadığını ve dişlerin korunması ve tedavisinde büyük bir ilerleme sağladığını vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.