C vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir, neden ortaya çıkar?

C vitamini, turunçgiller, çilekler, kivi, brokoli, Brüksel lahanası, biber ve domates gibi birçok meyve ve sebzede bulunur. C vitamini takviyeleri de mevcuttur. Peki C vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

C vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir, neden ortaya çıkar?
Yayınlanma:

C vitamini, vücudun birçok önemli işlevi için gerekli olan bir vitamindir. C vitamini, turunçgiller, çilekler, kivi, brokoli, Brüksel lahanası, biber ve domates gibi birçok meyve ve sebzede bulunur. C vitamini takviyeleri de mevcuttur. Peki C vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

1-Ciltte pütürlenme: Ciltte pütürlenme, ciltte küçük, sert, pürüzlü bir görünüme neden olan bir durumdur. Bu durum, cildin herhangi bir bölgesinde görülebilir, ancak genellikle yüz, kol ve bacaklarda görülür.

2-Saçlarda buklelenme: Saçlarda buklelenme, saç tellerinin doğal yapısından kaynaklanan bir durumdur. Bukleli saç tellerinin şekli, saç proteinlerinin bir araya gelmesi ile oluşur. Bukleli saç tellerinin şekli, düz saç tellerine göre daha düzensizdir.

3-Saç köklerinin parlak ve kırmızı renk olması: Kıl köklerinin iltihaplanması, aşırı yağ üretmesi, aşırı kuruması ve zarar görmesi başlıca nedenlerindendir.

4-Kuru ve hasarlı cilt: Kuru ve hasarlı cilt, cildin nem kaybetmesi ve koruyucu tabakasının zarar görmesi sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum, cildin kuru, gergin, kaşıntılı ve hassas olmasına neden olabilir.

5-Cildin kolaylıkla morarması: Kanama bozuklukları, K vitamini eksikliği, A vitamini hormonal değişiklikler, ilaçlar ve sağlık sorunları başlıca sebepleridir.

8-Yaraların yavaş iyileşmesi: Yaşın ilerlemesi, sigara, kötü beslenme, ilaçlar ve sağlık sorunları başlıca sebepleridir.

9-Eklemlerde şişme ve ağrı: Enfeksiyon, travma, tümör başlıca sebepleridir. Eklemlerde şişme, ağrı, hareket kısıtlılığı, tutukluk, kızarıklık ve ateş de belirtileridir.

10-Kemiklerde zayıflama: Kemiklerde zayıflama, kemiklerin kırılmaya daha yatkın hale gelmesi durumudur. Beslenme yetersizliği, steroid ilaçlar, kanser, radyasyon tedavisi, böbrek hastalıkları başlıca nedenleridir.

11-Bağışıklık zayıflaması: Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı koruyan bir sistemdir. Bağışıklık sistemi zayıflar ise, vücut enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelir.

12-Diş eti kanamaları: Diş eti kanaması, diş etlerinde oluşan iltihaplanma ve kanama durumudur. Diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi, diş eti enfeksiyonu, diş fırçalama veya diş ipi kullanma sırasında diş etlerinin yaralanması ve tahriş olması başlıca nedenleridir.

Kaynak:Haber Kaynağı

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.