Başkan Koçak açıkladı!Türkiye antibiyotik kullanımında kaçıncı sırada?

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, 18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası dolayısıyla açıklamada bulundu.

Başkan Koçak açıkladı!Türkiye antibiyotik kullanımında kaçıncı sırada?
Yayınlanma:

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, 18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası dolayısıyla açıklamada bulundu.

Başkan Koçak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Halk sağlığını ve hayvan sağlığını tehdit eden antimikrobiyal dirençlilik farkındalığını arttırmak ve antimikrobiyallere dirençli enfeksiyonun yayılmasını önlemek amacı ile her yıl 18 Kasım'ı içine alan hafta "Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası" olarak kutlanmaktadır. Antibiyotik Direnci Üçlü Organizasyonu – Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO)- 2023 yılı Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftasının temasını, “Antimikrobiyal Direnci Birlikte Önleyebiliriz.” olarak belirlemiştir. Hafta boyunca düzenlenen çeşitli etkinliklerle, antibiyotik direnci ve tehlikeleri detaylı olarak ele alınarak, kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak, amaçlanmaktadır. Antibiyotiklerin bulunması, sağlık alanında önemli bir dönüm noktası olmuştur. İnsan hayat kalitesine ve yaşam süresine önemli katkılar sağlamıştır. Antibiyotiklerin bu katkısının devamı, doğru teşhis ve uygun ilacın yeterli sürede ve uygun şekilde kullanılması ile mümkün olacaktır. Ancak; bu sınıf ilaçların aşırı ve uygunsuz kullanımı, bu ilaçlara karşı direnç sorunu yaşanmasına sebep olmuştur. Ve tüm dünyada önemli bir halk sağlığı problemine dönüşmüştür. Antibiyotikler, akılcı olmayan kullanımının yol açtığı sıkıntılar bakımından da, yalnızca bireyi değil; toplumu, doğayı ve gelecek nesilleri de etkilemesi ile diğer ilaçlardan ayrışıyor. Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı ile yapılacak mücadele; başta tüm sağlık çalışanlarının olmak üzere, ilaç sektörünün, halkın, kamu kurumlarının, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının en başta gelen sorumluluğudur. Son 20 yılda yeni bir antibiyotik grubu elde edilmemiştir. Gelişen antibiyotik direnci nedeniyle, gelecek nesiller önemli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalacaklardır. Bu nedenle; "Akılcı İlaç Kullanımı" konusu toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren ve elbirliği ile çözülmesi gereken bir konudur. Avrupa ülkeleri arasında en çok antibiyotik yazılan ve kullanılan ülkenin Türkiye olması göz önüne alındığında, konunun Ülkemiz açısından daha da önemli olduğu anlaşılacaktır. Dirençli bakteriler tarafından ortaya çıkan hastalık sayısının arttığı ve antibiyotik direncinin halk sağlığı için birincil tehdit haline geldiği görülmektedir. Bu günkü verilere göre; Antibiyotiklere Dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar nedeniyle her yıl Dünya’da yaklaşık 720 bin kişinin hayatını kaybettiği, antimikrobiyal direnç gelişimi önlenemez ve etkili antibiyotikler geliştirilemez ise 2050 yılında yaklaşık 10 milyon insanın öleceği rapor edilmektedir. Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır. Tüm canlılar ve daha sağlıklı günlerin yaşanması için antibiyotikleri hekim reçetesi dışında kullanmayalım. Gelecek nesilleri, tedavi edilemeyen hastalıkların kucağına atmayalım.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.