B12 Vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri araştırılıyor. "B12 Vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?" sorusu arama motorlarında sıklıkla aratılıyor. Sorunun yanıtı haberde...

B12 Vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?
Yayınlanma:

B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir. Peki en sık karşılaşılan belirtileri nelerdir?

1-Yorgun ve enerjisiz hissetmek: Yorgun ve enerjisiz hissetme, birçok farklı nedenden kaynaklanabilen yaygın bir durumdur. Uyku eksikliği, düzensiz uyku, hareketsiz yaşam tarzı, sağlık sorunları, ilaçlar, stres başlıca nedenleridir.

2-Hafıza zayıflığı: Hafıza zayıflığı, yeni bilgileri hatırlamakta veya hatırlanan bilgileri kullanmada zorluk çekme durumudur. Yaşlanma, stres, uyku eksikliği, sağlık sorunları, ilaçlar ve alkol-uyuşturucu kullanımı hafıza zayıflığına sebep olur.

3-Nefes nefese kalmak: Nefes nefese kalmak, nefes almak için daha fazla çaba sarf etmek veya nefes almanın zorlaşması durumudur. Fiziksel aktivite, yüksek sıcaklık, korku-stres, ilaçlar ve sağlık sorunları gibi nedenleri vardır.

4-Tat ve koku duyuların kaybolması: Tat ve koku duyularının kaybolması, birçok farklı nedenden kaynaklanabilen yaygın bir durumdur. Soğuk algınlığı ve grip, sinüs enfeksiyonu, alerjiler, ilaçlar ve sağlık sorunları en yaygın nedenleridir.

5-Ağız ülseri ve yaraları: Ağız içinde oluşan ağrılı yaralardır. Ağız ülserleri ve yaraları, genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Stres, beslenme eksiklikleri, ilaçlar, sağlık sorunları ve sigara-alkol kullanımı başlıca nedenleridir.

6-Depresyon: Kişinin duygu durumunda, düşüncelerinde ve davranışlarında bir takım değişikliklere neden olan kronik bir ruh sağlığı durumudur. Depresyon, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir ve işlevselliğini azaltabilir. Depresyonun belirtileri, kişinin yaşına, cinsiyetine ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.

7-El ayaklarda karıncalanma: Birçok farklı nedenden kaynaklanabilen yaygın bir durumdur. Karıncalanma, el ve ayaklarda uyuşma, yanma, batma veya iğnelenme hissi olarak tanımlanabilir. Karıncalanma, hafif ve geçici olabileceği gibi, şiddetli ve kalıcı da olabilir.

8-Anksiyete: Endişe, kaygı veya korku olarak da adlandırılan yaygın bir duygudur. Herkes zaman zaman endişe hissedebilir. Ancak, anksiyete bozukluğu olan kişilerde endişe, korku veya kaygı, günlük yaşamlarını olumsuz etkileyecek kadar şiddetli veya uzun süreli olabilir.

9-Bulanık ve çift görme: Bir nesnenin net bir şekilde görülmemesi durumudur. Çift görme ise, aynı nesnenin iki veya daha fazla görüntü olarak görülmesi durumudur. Göz hastalıkları, sinir sitemi hastalıkları, ilaçlar ve yaralanmalar başlıca nedenleri arasında yer alır.

10-Ciltte sarılık: Ciltte, göz aklarında ve mukoza zarlarında görülen sarı renk değişikliğidir. Sarılığın en yaygın nedeni, kandaki bilirubin düzeyinin artmasıdır. Bilirubin, karaciğer tarafından parçalanan kırmızı kan hücrelerinden üretilen bir bileşiktir. Bilirubin düzeyi arttığında, cilt ve gözlerde sarı renk değişikliğine neden olabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.