80 bin TL seviyesine yükseldi! İşitme cihazlarına yapılan devlet desteği yeterli mi?

İşitme cihazı fiyatlarının 80 bin TL seviyesine kadar çıktığı ifade ediliyor. İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED) Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Atik, “İşitme cihazını yenileyemediği için sessiz kalan insanlar var” dedi.

80 bin TL seviyesine yükseldi! İşitme cihazlarına yapılan devlet desteği yeterli mi?
Yayınlanma:

İşitme cihazı fiyatlarının 80 bin TL seviyesine kadar çıktığı ifade ediliyor. İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED) Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Atik, işitme cihazına ihtiyacı olan dar gelirli vatandaşların adeta sessizliğe mahkum olduğunu söyledi.

Atik’in konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalar şu şekilde:

“Şu anda işitme cihazı ücretleri ortalama fiyatı en az 10 bin liradan başlıyor. Üst sınırı yok 60-70 hatta 80 bin liraya kadar işitme cihazı var. Ayrıca gözlüğün çift camı olduğu gibi işitme cihazları da çift taraflı kullanılmalıdır. Ancak daha dün öğrendiğim bir durum var. Afyonkarahisar’da bir KBB doktoru teyzemize tek bir tane cihaz yazmış. Böyle bir şey kabul edilemez. Bu yanlış bir yöntem. İşitme kaybı yaşayanlar mutlaka çift taraflı cihaz kullanmalıdır.

SGK’nin 1 cihaz için katkı payı 18 yaş ve üzeri çalışan için 2 bin 422 lira 40 kuruş, emeklide ise 3 bin 28 lira. SGK 13-18 yaş arası çalışanların çocuklarına 3 bin 633 lira, emekliye 4 bin 242 lira ödüyor. 5-12 yaş çalışana ise 3 bin 875 lira 84 kuruş. Emekliye 4 bin 844 lira 80 kuruş. 0-4 yaş çalışana 4 bin 360 lira 32 kuruş, emekliye 5 bin 450 lira 40 kuruş geri ödeme yapılıyor. SGK bir cihazın çalışana 2 bin 422 lira, emekliye ise 3 bin 28 lirasını karşılıyor. Ortalama bir cihazın fiyatının ise en az 10 bin lira olduğunu düşününce bu katkı payı çok çok aşağıda kalıyor.

Cihaz alamayan, cihazını yenileyemeyen çok insan var. İşitme cihazını yenileyemediği için sessiz kalan insanlar var. İşitme cihazı arızalanan, bunları tamir ettiremeyen ya da cihazları tamir olamayacak durumda olan çok sayıda insan var. Bu cihazların yenilenmesi gerekiyor. Devletin karşıladığı pay devede kulak kalıyor. Minimum asgari ücret tutarında bir fiyat olması lazım. Yani 1 kulak için cihaz ücretini karşılaması lazım.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.