65 Yaş Üzeri Kan Basıncı Yüksek Olur Mu? Kalp Hastalığıyla İlgili Gerçekler

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol 2021-2026 Programı, kalp ve damar hastalıklarının dünya genelinde en sık ölüme yol açan hastalıklarda ilk sıralarda olduğunu gösteriyor.

65 Yaş Üzeri Kan Basıncı Yüksek Olur Mu? Kalp Hastalığıyla İlgili Gerçekler
Yayınlanma:

Her yıl 11-17 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Kalp Haftası kapsamında Sabri Ülker Vakfı uzmanları, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi ve korunması için sağlıklı yaşam önerilerini paylaştı.

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol 2021-2026 Programı'na göre kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde en sık ölüme yol açan hastalıklarda ilk sıralarda yer alıyor.

Sabri Ülker Vakfı uzmanları, kalp hastalığının önlenebilir bir hastalık olduğunu ve doğru beslenme ve fiziksel aktivite ile kalp sağlığını korumak mümkün olduğunu vurguladı. Uzmanlar, kalp hastalığıyla ilgili doğru bilinen yanlışları da ele alarak hastalığın önüne geçmek için yapılması gerekenleri anlattı.

Kalp Hastalığıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar:

  • Balık yağı takviyesi almak kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir.

    • Son yirmi yılda yapılan araştırmalar, omega-3 takviyelerinin sağlıklı bireylerde kalp krizi veya buna bağlı sorunları önlemeye yardımcı olabileceğine dair net bir bilimsel kanıt sunmuyor.
  • 65 yaş üzerinde kan basıncının yüksek olması normaldir.

    • Yetişkinlerde sistolik ölçümün 130 veya daha düşük olmasını hedeflemek gerekiyor. Bu nedenle, kaç yaşında olunursa olunsun, kan basıncının 130/80'in altında tutulması gerekiyor.
  • Yalnızca kadınlarda alışılmadık kalp krizi belirtileri görülür.

    • Kalp krizi belirtilerinin tanınmasına yönelik bulantı veya kusma, baş dönmesi ve çene ağrısı gibi daha az görülen bazı belirtilerin altını çizmek gerekiyor. Bu sebeple tüm belirtilerin farkında olmak önem teşkil ediyor.

3 Adımda Kalp Sağlığı:

  • Sofranızda sağlıklı yağlar ve balığa yer açınız.

    • Kalp sağlığı için tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış (omega-3 ve omega-6) yağlara öncelik vermek gerekiyor. Ara öğünlerinizde kuruyemişler tüketerek ve haftada en az 2 gün balık tüketerek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.
  • Yeterli ve kaliteli uykuyu ihmal etmeyiniz.

    • Yeterli uyku sağlayamadığımızda kalp hastalığı ve kalp krizi riskimiz artıyor. Ayrıca uyku kalitesi düşük olan bireylerde daha yüksek besin tüketimi ve daha düşük diyet kalitesi görülüyor.
  • Tabağınızda daha fazla sebze ve meyveye yer veriniz.

    • Çeşitli meyve ve sebzelerin yer aldığı zengin bir beslenme, kalp dostu lif, vitamin ve minerallerin vücuda alınması için bir fırsat sunuyor. Her gün beş porsiyon sebze ve iki porsiyon meyve tüketimini hedefleyebilirsiniz.

Sabri Ülker Vakfı uzmanları, kalp hastalığının önlenmesi ve korunması için düzenli egzersiz yapmanın da önemli olduğunu vurguladı. Uzmanlar, haftada en az 150 dakika orta tempolu egzersiz yapmanın kalp sağlığı için faydalı olduğunu belirtti.

Sabri Ülker Vakfı Hakkında:

Sabri Ülker Vakfı, 1967 yılında Sabri Ülker tarafından kurulmuştur. Vakfın temel amacı, Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunmak ve toplumsal gelişmeyi teşvik etmektir. Vakıf, eğitim, sağlık, kültür ve sanat alanlarında çeşitli projeler yürütmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.