Milyonlarca yazar kasa çöplüğe gidecek

1 Ocak 2016 yılı itibariyle yeni nesil yazar kasa kullanımı geçmek zorunda olan esnaf, fiyatı bin 400 ila 5 bin arasında değişen yeni nesil yazar kasayı almakta güçlük çekiyor.

Milyonlarca yazar kasa çöplüğe gidecek
Yayınlanma:

Yeni nesil yazar kullanımına sayılı günler kala esnaf, telaşa düştü. 1 Ocak 2016 yılı itibariyle yeni nesil yazar kasa kullanımına zorunlu geçecek olan esnaflar, fiyatı bin 500 TL ve 5 bin arasında değişen yeni nesil yazar kasayı satın almakta sıkıntı çektiklerini belirttiler. Yeni nesil yazar kullanımına geçen esnaf Yusuf Ermiş, “Yılbaşı itibariyle zorunlu hale getirilen yeni nesil yazar kasayı geçen hafta bin 500 TL’ye aldım. Ancak yazar kasaya geçişti kullanımına dair veya avantajları konusunda bir bilgilendirme yapılmadı. Son zamanlarda geçilmesi gerektiği belirtildi. Biz de sorun yaşamamak adına geçtik” dedi. Esnaf Ayhan Çelik, yazar kasa fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu belirterek, bu kadar kısa bir sürede geçişin doğru bulmadığını ve ertelenmesi gerektiğini ifade etti.

KASALAR HURDAYA AYRILACAK

Akıllı yazar kasa uygulamasının 1 yıl daha ertelenmesi gerektiğini ifade eden Esnaf İlyas Satır ise, “Yazar kasa konusunda hiçbir bilgiye sahip değiliz. Çekincelerimiz var. Vadeli perakende ve toptan çalıştığımız müşterilerimizle bu alışverişi nasıl sağlayacağız, bilmiyoruz. Devlet bu uygulamayı öncelikle pilot illerde uygulayarak başlamalıydı. En azında mutlaka ertelenmesi gerekir. Mecburen geçeceğiz, ancak bu durum esnafa ayrı bir yük getiriyor” diye konuştu.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Konya Esnaflar Odası Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan, “Ülkemizde ödeme kaydedici cihaz olarak bilinen yazar kasa kullanan yaklaşık 2 milyon işyerinde en az 1,5 milyon yazar kasa ve POS cihazının ay sonuna kadar değişmesi mali olarak zorunlu tutulmuştur. Yeni nesil yazar kasaların fiyatları 1.400 TL ile 5.000 TL arasında değişiyor. Bu da toplamda en az 2,5 milyar Liralık bir bedel ödeneceğini ortaya koyuyor. Bir bu kadar değerli olan eski yazar kasalar da kullanım olanağı kalmadığı için hurdaya ayrılacak. Dolayısıyla esnafımız bu değişime henüz hazır değil” diye konuştu.

“DEĞİŞİM KADEMELİ OLARAK GERÇEKLEŞMELİ”

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı İsmail Turan, çok sayıda mükellefi mali sıkıntıya sokacak, yeni nesil yazar kasa sistemine geçişin kademeli olarak gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.Turan, “Bütün mükelleflerimiz bu yazar kasaları kullanmak zorunda olacaklar. 2013 tarihinden itibaren hafızası dolan, yenileme imkânı olan mükelleflerimizin hepsi yeni nesil yazar kasa kullanmaya başladılar. Tabii şu anda hafızası dolmayan yazar kasalar var, bunları maliye tespit edip, hafızalarını alacak. Dolayısıyla işe yaramaz hale gelecek. Yeni nesil EFT-POST cihazları hem post hem yazar kasa vazifesi göreceğinden dolayı bu da mükelleflerimize yeni bir maliyet getirecek” diye konuştu. Özelilikle hafızası dolmayan ve yazar kasasını değiştirme imkânı olmayan mükellefler açısından geçiş süresinin uzatılması gerektiğini ifaden eden Turan, “Hakikaten milyonlarca kasa hurdaya dönecek. İhtiyacı giderecek yazar kasaların bir süre daha kullanma imkânı getirip,  işverenlerin bu maliyetten kurtarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Melek Sarıtaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.